Macskák

Találtunk egy cicát, szőre foltokban hullik...

kategória Macskák
Kérdező Nimbaka

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Házunk előtt az utóbbi időben megjelent egy kóbor cica. Mivel már nekünk is van pár macskánk, ezért befogadtuk. Néhány helyről ki van hullva a szőre, bőre pedig hámlik és olyan mintha ki lenne száradva. Eszik rendesen mégis csontsovány. Orrán, fülén sebek jelentek meg. Elvittük állatorvoshoz, rühatkára gyanakodtunk, ám ez nem igazolódott be. Kapott féreghajtó tablettát, és a bőrére hintőport, de továbbra sem javult.

Ön szerint mit lehetne tenni?

Válasz

Kedves gazdi!

Gyakran kapunk szőrhullással kapcsolatos kérdést, minden esetben ugyanaz a válaszunk: a szőrhullás (nem betegség, hanem tünet) hátterében többféle ok is lehet. Meg kéne próbálni kideríteni (vizsgálatokkal), hogy mi ez az ok. Amennyiben a vélt ok kezelésére adott szer nem hat, tovább kell vizsgálni az esetet.

A foltokban történő szőrhullás hátterében pl. akár bőrgyulladás vagy gombás megbetegedés is lehet. Mindenképpen ajánlott ilyenkor egy bőrkaparék- és szőr vizsgálat, de vérvizsgálatra is szükség lehet. Ez azért fontos, mert e nélkül csak találomra lehet megpróbálni kezelni, ami nem hiszem, hogy jó lenne.

Ezért a vizsgálatért még akár messzebbre is érdmes elutazni vele, ha a lakóhelyük környékén nincs bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvos.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »