Macskák

A macskaalomban szúrós, ammónia szag van. Cicáim nem is végzik oda a dolgukat...

kategória Macskák
Kérdező Rodne

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

4 lakásban tartott házi cicám (menhelyiek) van, ebből 3 már ivartalanított (két nőstény, egy kandúr), egy kis nőstény pedig még nem esett át a műtéten. Körülbelül egy hete észrevettem, hogy a használt alomnak más a szaga, nagyon-nagyon szúrós szagú. Mindig volt macskám, ilyen erős szagot azonban az alomban még akkor sem tapasztaltam, amikor 10 benti cicám volt. Reggel az első dolgom, hogy takarítom, és délután/este, ahogy hazaérek, újra.

Sajnos, nap közben senki nem tudja tisztítani, és 4 cica után a Tescos alom (vagy a Spar-os Budget, vagy Higi - ezeket tudom naponta megengedni magamnak, helyesebben Nekik) bizony, elég cuccos. De az elmúlt kb. egy hétben, mióta ezt a szagot produkálja valamelyik, nem igyekeznek annyira az alomba: az egyik macskám előszeretettel keresi fel a sarkokat, és ma reggel az a cica is, aki az első pillanattól kezdve szobatiszta volt, szinte az orrom előtt végezte el a (nagyon) nagy dolgát. Az alomban pedig még nem volt semmi produktum, hiszen előtte takarítottam ki, viszont az erős ammóniás szag még mindig terjengett benne.

Úgy gondolom, ez az a szag, ami miatt nem akarják a macskavécét használni. A kérdésem az lenne, hogy ez a szagváltozás lehet esetleg valamilyen betegség következménye? A cicák nemrégen kapták meg a FIP és macskaleukózis elleni oltásukat, ez befolyásolná a dolgot? A kis kandúrom ivartalanítása ma egy hete történt, de úgy rémlik, már előtte is más szag volt a macskavécében, kb. mint amikor régebbi cicáim jelölgettek, ezért is vittem előbb az orvoshoz ivartalanítani, mint terveztem, viszont a mostani szag sokkal szúrósabb, erősebb akkor is borzasztóan intenzív, amikor még alig van valami az alomban.

Mitől lehet ez? Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Rodríguez Hernándezné Horváthy Edina

Válasz

Az alom erős vizeletszagát elsősorban a kandúr erősebb ivari szaga okozhatná (ezért is ajánlott a kandúrok kiherélése), de ha a kandúrja már ivartalanítva van, akkor ez nem nagyon jöhetne szóba. Így csak arra tudok gondolni, hogy az egyik cica vizelete lett "erősebb". A vizeletben sokféle anyag választódik ki, ezek egyike-másika kellemetlen szagú is lehet. Az ammónia-szerű szúrós szagot a fehérje bomlástermékek okozhatják elsősorban, amit elsősorban vesefunkciós zavarok idézehtnek elő. A helyzet azért nehéz, mert ha nem lehet tudni, hogy melyik cicája a "bűnös", akkor mind a négyet meg kellene vizsgáltatni, hogy kiderülhessen, kivel van probléma.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »