Macskák

Macskám tüsszög, nyakán duzzanat van

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező kobalint

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Egy olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a macskánk már több hete tüsszög, és folyik az orra. A múlthéten lettem rá figyelmes, hogy a nyakánál ritkább volt a szőr valószínűleg kaparta, és a mai napon vettem észre a nyakán, a gége mellett egy duzzanatot, aminek mintha lenne "teteje". Nyomásra érzékeny neki. Ez mi lehet? Mandula gyulladás?

Mit tanácsol?

Köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

meglehetősen hiányos információt adott meg: milyen idős a cica? milyen nemű? ivartalanítva volt? oltva, féregtelenítve volt? bolhairtás volt?

de tippelhetünk, valószínűleg macskanáthás. Állatorvosi segítségre van szüksége, antibiotikumos kezelés kellene neki.

Mi az a macskanátha? >>
Minden, amit a macskanátháról tudni kell >>

A nyaka:
Több oka is lehet a duzzanatnak! Ha gyorsan növekedett, akkor a legvalószínűbbnek egy tályogot tartok, aminek a kiinduló pontja lehetett egy szúrás, csípés, de akár gyulladás is. Sokszor a szúrás helyét is azért nem találjuk meg, mert már régen begyógyult mire a tályog meggyűlt gennyel. A másik ok ami valószínű lehet, már sokkal rosszabb, mivel ebben az esetben a daganatra gondolnék. Ritkán még a nagyon-nagyon gyors növekedés is lehetséges. Ebben az esetben már minden attól függ, hogy milyen típusú daganat, jó, vagy rosszindulatú, műthető-e. A tályog esetén azt meg kell nyitni, kitisztítani, és antibiotikum kúrát kell a kutyusnak szednie. Megpróbálhatják otthon meleg-langyos kamilla teával borogatni a duzzanatot hátha kifakad, de a legjobb a kutyus szempontjából is, mégis az orvosi vizsgálat és ellátás lenne. Azért is volna ez a legjobb választás, mert ha esetleg tényleg daganat, akkor nem mindegy, hogy az mikor derül ki. Egy gyors növekedésű tumor esetén bizony napok is számítanak!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »