Macskák

Másfél éves cicát kaptam, kertes házba szoktatnám.

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Timi96

Kérdés

Lett egy kb másfél éves macskám picivel több mint két hete van velem .Eredetileg benti macska de mivel kertes házban lakunk szeretném ha kinti és benti is lenne .Eddig nem akartam kivinni mert rövid ideig van még velem de sajnos sikerült vagy 4-szer kiszöknie. A szökések után már folyamatosan ki akar menni amivel nem lenne problémám csak attol félek hogy elszökne és nem jönne vissza. Szerencsére amikor kiszökött időben észre vettem és vele voltam csak sajnos olyankor eleven lesz és mintha menekülne , de szerintem csak azért hogy legyen megint bent a házban .Kérdésem tehát az lenne hogy hogyan áljak neki annak hogy kintre szokassam de azért vissza is jöjjön és hogy ennyi idő után kivihetem már a szabadba vagy még várjak vele ??

Válasz

Két fontos kérdés az elején:

kandúr? ivartalanított? Ha még nem ivartalanított, akkor azt még a kiengedése előtt érdemes elvégeztetni. Sok harctól és betegségtől kíméli meg.

A macskák felnőtt korukra kialakítanak maguknak egy rendet, s erről nagyon nehezen mondanak le. Minden körülöttük lévő tárgyat „leltárba" vesznek és számon is tartanak. Érdemes megfigyelni mit tesz a macska, amikor egy új bútordarab vagy tárgy kerül a lakásba. Mereven nézi, majd egy idő múlva odamegy hozzá megszaglászni, körbejárni. A megszokott rend felborulása egyes macskákat erőteljes izgalmi állapotba sodorhatja. Új helyen végzetes lehet, mert ha kiszabadul a lakásból, az ismeretlen külső térben eltéved és soha nem lesz képes visszatalálni. Az alvókáját, kosarát, ivó- és evőedényét olyan helyre tegyük, amely a legjobban hasonlít az előző lakásban megszokott körülményekhez. Az elso napokban a macskát egy számára biztonságos helyiségben tartsuk, ha egyedül kell hagynunk egy időre. A lakás többi helyiségét csak oly időkben engedjük neki felderíteni, amikor magunk is vele lehetünk. Az alkalmazkodás idotartama a macskától függ. Vannak macskák, amelyek szó szerint néhány perc alatt beilleszkednek az új környezetbe, míg másoknak ehhez esetleg több hétre is szükségük van.

Ha kertes házba költözünk, a macskát legalább egy hétig ne engedjük ki, és azt követoen is csak felügyelet mellett menjen ki a szabadba még legalább egy hétig. Számítanunk kell arra, hogy a környéken élő más macskák nehezményezni fogják a számukra idegen macska birtokháborítását és ezt esetleg meg is torolják. Az ilyen verekedések gyakorisága három-négy héten belül jelentosen lecsökken, amint a területen élő macskák belenyugszanak a megváltoztathatatlanba, az idegen macska pedig elfoglalja a helyét közöttük.

Az új lakás, ház teljes birtokbavétele és valódi otthonként történő elfogadása nagyjából hat hónapot vesz igénybe, ez alatt az idő alatt a macskát éjszakára mindig be kell zárni. Ez persze később is igencsak tanácsos, hiszen az éjszaka csendjében a cicus messzebbre mászkál el és így számos veszély leselkedhet rá. Megsebesülhet, akár annyira, hogy nem lesz ereje hazajutni, vagy elütheti egy autó. Nem érdemes kockáztatni

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »