Macskák

Új házba költöztünk. Hogyan szoktassam a macskám új otthonához, hogy ne szökjön el?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező vajszivu

Kérdés

hello doki!

3 eves kandurunk van es egy 1 eves lanycicank. Most koltoztunk anyosomhoz es barmit csinalok mar haromszor visszaszokott a kandurunk a regi hazhoz. nem tudok menni mindennap etetni, kegyetlenul le van fogyva, annyira sajnalom ,mit tegyek hogy ne szokjon meg? kerem segitsen, nagyon ketsegbe vagyunk esve.

Válasz

A macska felnőtt korára kialakít magának egy rendet, és erről nagyon nehezen mond le. Minden körülötte lévő tárgyat leltárba vesz és számon is tart. Érdemes megfigyelni mit tesz a macska, amikor egy új bútordarab vagy tárgy kerül a lakásba. Mereven nézi, majd egy idő múlva odamegy hozzá megszaglászni, körbejárni. A megszokott rend felborulása néhány macskát erőteljes izgalmi állapotba sodorhat. Költözéskor is hasonló történhetett a cicával. Gondolom nincs ivartlanítva, mi még nehezebbé teszi a dolgot. Így tehát az első, amit még még gyorsan meg kéne tenni, hogy ivartalanítják! Kandúroknál ez gyorsan megy.

Amit még meg kéne tenni, hgy hozzászokjon új környezetéhez:

Az első napokban a macskát egy számára biztonságos helyiségben tartsuk, ha egyedül kell hagynunk egy időre. A lakás többi helyiségét csak oly időkben engedjük neki felderíteni, amikor magunk is vele lehetünk. Ha kijárós a cica, akkor is lakásban kellene tartani egy kicsit. Az alkalmazkodás időtartama a macskától függ. Vannak macskák, amelyek szó szerint néhány perc alatt beilleszkednek az új környezetbe, míg másoknak ehhez esetleg több hétre is szükségük van. Ha kertes házba költözünk, a macskát legalább egy-két hétig ne engedjük ki, és azt követően is csak felügyelet mellett menjen ki a szabadba még legalább egy hétig. Utána már könnebben megmarad az új háznál.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »