Macskák

Macska véres vizelet

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező katalin1957

Kérdés

Kedves Doktor!

Van egy 14 hónapos kék brit lánycicám, 3 hete pároztattam, ma véres volt a vizelete,kérem tanácsoljon valamit,mi lehet az oka? A vemhesség,vagy netán túl korai volt a pároztatás? A legjobb száraztápot eszi royal canin sensitivet, meg 2 másik tápot, amit váltogatva adok neki. Megfázhatott,? meleg flakonos vizet rakok most a hasijára...

válaszát köszönöm,maradok tisztelettel Katalin

Válasz

Legkorábban akkor tenyészérett a macska, amikor már lezajlott néhány ivarzási ciklusa. 14 hónaposa én még nem pároztattam volna. Megvoltak a felkészítések előtte? Ezekre gondolok:

A nőstényeket fel kell készíteni a tenyésztésre. Csak akkor vágjon bele, ha fennállnak a megfelelő feltételek és a macska egészséges. Ha kijár a házból, vizsgáltassa meg VeLV, FIV és FIP vírusok jelenlétére. Legalább 2 héttel a pároztatás előtt gondoskodjon a szükséges védőoltások beadatásáról és a paraziták elleni kezelésekről. Fontos, hogy fertőző és örökletes megbetegedésektől mentes kandúrt válasszon. A kandúrok sokkal eredményesebbek az általuk jól ismert környezetben, ezért pároztatás céljából ajánlott inkább a tüzelő nőstényeket vinni hozzájuk. A pároztatás időpontja macska esetében nem annyira meghatározó, mint kutyánál, mert a nőstények peteleválása provokáltan, vagyis a párosodás hatására következik be, ezért arra tágabb időintervallum áll rendelkezésre. A legtöbb nőstény 3-4 párosodást igényel 24 órán belül ahhoz, hogy biztosan bekövetkezzen a peteleválás. Ha ez megtörtént, akkor 1-2 nap alatt befejeződik az ivarzás.

A vérzés nem jó, elvinném állatorvoshoz, nem otthon próbáélkoznék.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »