Macskák

Három hónapos cicám tegnap este óta véreset székel.

kategória Macskák
Kérdező VarsanyiZsuzsa

Kérdés

Kedves Doktor Úr!

Három hónapos cicám tegnap este óta véreset székel. Naponta 4-5 alkalommal lágy, agyagszínű bélsarat ürít és minden alkalommal piros vér van a székletben. Ünnep lévén nem tudjuk azonnal orvoshoz vinni. Mi lehet a baja és mit tehetünk addig is, amíg orvoshoz jutunk vele? Étvágya van, iszik is. Nem bágyadt, játszik.

Válaszát előre is köszönöm: Varsányi Zsuzsanna

Válasz

Kedves Gazdi!

A véres széklet aggodalomra ad okot, mert fiatal cica lévén elsősorban súlyos bélféreg fertőzöttség lehet az ok (ha nem kapott eddig féreghajtó)t). Ha volt féreghajtás, akkor laborvizsgálat szükséges. Én mindenképpen megmutatnám állatorvosnak a cicust!

Mivel a macskák egész életük során megfertőződhetnek a különböző bélférgekkel, ezért általában 3 havonta ajánlott őket féregteleníteni. A kizárólag a lakásban tartott állatok is megfertőződhetnek. Fonalféreg petéket cipőtalpra tapadt földdel vihetünk a lakásba, vagy a lárvákkal a csótányok elfogyasztása révén, galandférgekkel pedig a bolhák közvetítésével fertőződhetnek meg. A bolhapetéket mi magunk is hazavihetjük, ha bolhás állatot vettünk az ölünkbe.  A lakásból kijáró, vadászó, ezért a bélférgek köztigazdáit, vagyis földigilisztát, csótányt, kisrágcsálókat és madarakat fogyasztó, valamint a bolhával fertőzött macskák esetében ennél gyakoribb kezelésre van szükség fonál és galandférgekre egyaránt hatékony szerrel. Őket, különös tekintettel az orsóféreg fertőzés nagy valószínűségére havonta ajánlott féregteleníteni!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »