Macskák

Macskáink ellenségesek egymással

kategória Macskák
Kérdező imitudeski

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

A problémánk a tavalyi év júniusa környékén kezdődött a macskákkal - 3 ivartalanított nőstény macska van a háztartásban, mindegyik 4-5 éves. Tavaly kerültek egy háztartásba és június környékén két macska a háromból elkezdett egymással ellenségesen viselkedni, holott előtte nem volt semmi bajuk egymással, összebújtak, mosdatták egymást. Ezután az egyik fújt a másikra, amire a másik agresszív lett és nekiment. Nem tudom, melyik macska kezdte, de azt gyanítom, hogy köze volt a párzási időszakhoz, vagy hogy egyikőjük még az ivartalanítás ellenére kibocsát magából valamilyen illatot, amitől a másik agresszív lesz.

A támadásokkor rendszerint vizelet és székletürítési kényszere is lett az elpáholt macskának. Ezután két hétre elvittük vidékre és később másik lakásba költöztünk, ahova őt vittük be elsőnek, hogy megszokja az új környezetet, majd utána a másik kettőt, akik már eredetileg is összeszokott páros voltak. Egészen idén júniusig nem volt probléma, a két ellenfél összebújva aludt, mosdatták egymást. Eljött a június és ismét elkezdték hergelni egymást és teljesen váratlan pillanatokban hajba kapnak. A passzívabb macska fél, elbújik és az almot sem használja, már két különböző ágyba végezte kisebb- és nagyobb dolgát egyaránt.

A tanácsát szeretném kérni, hogy mit tegyünk. Különítsük el őket, várjunk? Esetleg van valamilyen kúra, kezelés, ami a hormonháztartásukat rendben tartja? Lehet más egészségügyi gondja a macskának (néha verekedés közben vizel be)? Rendkívül bosszantó a jelenség. Pillanatnyilag elkülönítettük őket és az egyik macska vidéken pihen.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel, Imitudeski

Válasz

Az ivartalanítást követően 4-6 hónbap is szükséges a hormonháztartás átállásához. Az ezen időközben történt / kialakult viselkedés viszont utána is befolyásoló tényező maradhat. Fokozatos összeszoktatással (étel/játék/jutalomfalatok) jelentősen javulhat a helyzet. A harcokban alulmaradó macska a stressz hatására ürít, mert egy valószínűleg erős és tartós félelem alakult ki benne.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »