Macskák

Maine coon cicáim nem jönnek ki egymással, hogyan bákítsem ki őket,

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Mona77

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Tavaly vásároltam egy kandúr main coon cicát, 3 hónapos kora óta él velünk. Nagyon szép hatalmas cica lett, 9 kg a súlya, közben ivartalanítva is lett, mivel a lakásban él. Napközben mindenki dolgozik, egyedül van otthon egész nap, ezért mikor tavaly felajánlottak egy másik ivartalanított nőstény main coon cicát ajándékba, elfogadtam.

Egyébként az én cicámnak a féltestvére, 1 hónap van közöttük. A kezdetek egész tűrhetőek voltak, a régi cicám viszonylag jól fogadta az új jövevényt. Nemrég gombás fertőzést kapott, a hátáról hiányzik a szőr, most gyógyulgat és elkezdődtek a problémák is, mert bántja a nőstényt. Játszanak egymással, egy tányérból esznek, mindkettő mellettem alszik, de a kandúrom néha gondol egyet, megtámadja a nőstényt, és már kétszer úgy megharapta a lábát, hogy az egyik seb fel is tályogosodott.

Sokat foglalkozom velük esténként, és próbálom éreztetni a kandúrommal, hogy semmi nem változott és úgyanúgy szeretem, és nem értem, hogy mi történt, miért bántja egyik napról a másikra a nőstényt? Ha befogadok egy állatot nem szívesen válok már meg tőle, így kérek tanácsot, hogyan tudom ezt a problémát közöttük megoldani?

Előre is köszönöm és várom a mielőbbi választ, üdvözlettel: Mónika

Válasz

Kedves Mónika!

Ha idősebb macskánk van otthon, és hozzá viszünk egy új kismacskát, akkor minden a rangidős állaton múlik, mivel a kölyök állatok mindig keresik a fajtársak társaságát. Természetesen egy normális személyiségű macska nem bántja komolyan a kicsit, még ha ellenszenvet is érez iránta. Ritka az, hogy összeszoknak és utána "haraszik" meg a jövevényre a "régi cica".

Itt sincsenek csodák, türelemre és kitartásra van szükség, hátha kibékíthetőek.

Ne felejtsen el bőven dicséretet és szeretetet adni az első macskájának jó viselkedésért, és legyen megértő, ha az új szobatárs nyomasztólag hat rá. Annak a kísértésnek is álljon ellen, hogy védelmezés gyanánt az új macskát az ő jelenlétében kényeztesse – ezzel csak azt éri el, hogy neheztelni fog az új cicára.

Mi van akkor, ha nem jönnek ki egymással?
Esetenként a két macska továbbra is ellenségesen viselkedhet egymással, még jóval az első találkozás után is, és némely macska egyszerűen nem szokja meg, hogy más cicával is együtt kell élnie. Ha ilyen helyzet alakul ki, akkor bármikor beszélhet erről a viselkedési problémáról az állatorvosával. Az ismétlődő ellenséges támadások azonban veszélyeztetik a cicák (és a gazdi) fizikai és lelki egészségét, és szükség lehet arra, hogy a macskákat végleg különválasszák. :(

A legtöbb esetben, ha elegendő időt adunk, és türelmesek vagyunk, a két cica megtanulja egymás elfogadását, és harmóniában élhetnek együtt. Még az is lehet, hogy Ön egy nap arra ér haza, hogy két édes szőrmókot talál összefonódva, ahogy békés elégedettségükben-csendben dorombolnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »