Macskák

Hogyan szoktassuk össze macskáinkat?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező heni66

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Egy hónappal ezelőtt egy 8 éves ivartalanított lány macskához hoztunk egy másik két éves ivartalanított lány macskát, hogy ne legyen az idősebbik egyedül otthon. Az első 1-2 héten nem volt probléma, néha fújt az idősebbik az újra, utána viszont az új macska gyakorlatilag terrorban tartja régit, ha elfekszik és nem csinál semmit akkor is megy és megveri az idősebbiket, nagyon csúnyán nekimegy, persze próbáljuk őket szétválasztani. Napközben amikor nem vagyunk otthon külön zárjuk őket. Az idős macska akkora stresszben van már, hogy nem mer megmozdulni sem, és van olyan, hogy nem alomba pisil, pedig soha nem csinált ilyet. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne összeszoktatni őket, nem szívesen válnék meg egyiktől sem.

Köszönöm szépen a válaszukat.

Válasz

Kedves Olvasónk,

ez sajnos gyakori probléma, van is róla cikkünk:

Két macska összeszoktatása sokszor nehéz folyamat. Az, hogy a két macska először csak fúj egymásra teljesen természetes dolog, hiszen itt az történt, hogy idegen állat került a régi macska területére.

Ideális összeszoktatási folyamat:

Lassan, fokozatosan szoktassák össze az állatokat. Néhány nap után engedjék meg a macskáknak, hogy felfedezzék egymás területét anélkül, hogy a másik macska jelen lenne, hogy előbb találkozás nélkül megismerhessék egymás szagát. Később felügyelet mellet etessék őket együtt, hogy jó élményekhez kapcsolják egymás jelenlétét. Később megpróbálhatják felügyelet mellett összeengedni a két állatot. Két macska összeszoktatása lehet nagyon sikeres, ilyenkor a cicák jól kijönnek egymással, együtt esznek, alszanak, játszanak.

Sajnos előfordulhat az is, ami Önökkel is történt, hogy stresszessé válnak, mindig verekszenek. Fontos, hogy mindkét állatnak legyen külön alomtálcája, etető és itatótálkája. A kezdeti időszakban segíthet egy feromon tartalmú készítmény alkalmazása, amely nyugtatólag hat a macskákra (Feliway spray és párologtató), amit állatpatikában tud beszerezni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »