Macskák

Macskáink vemhesek

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező kovacsreka48

Kérdés

üdv!

Mit tegyek ha már van 6 nagy macskák 5 lány és 1 kandúr és most volt a párzási időszak és 3 macska vemhes és tanácstalan vagyok

réka

Válasz

Ivartalaníttatni kellene a cicákat, nem lenne szaporulat... Kandúroknál is érdemes lenne elvégeztetni a műtétet.

Nőstény cicák

Az ivartalanítás célja nőstény cicák esetében elsősorban a nem kívánt szaporulat és az azzal járó problémák megelőzése. Emellett más előnyei is vannak a beavatkozásnak mind a gazdi, mind a cica szempontjából. Miután a cica eléri az ivarérettséget (kb. 8 hónaposan), az év nagy részében rendszeresen ivarzik: háromhetente, 3-5 napon keresztül. Ez a párzás bekövetkeztéig folytatódik. Az ivarzás idején a legtöbb nőstény cica viselkedése gyökeresen megváltozik. Hangos nyávogással “hívja” a kandúrokat, és nyugtalanná válik, sokat hempereg, étvágya csökken. Az ivartalanítás után ezek a tünetek természetesen elmúlnak. Végül, az ivartalanítás csökkenti a méh daganatos és gyulladásos betegségeinek, illetve az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét is.
Fontos: egészségügyi szempontból semmi sem indokolja, hogy a cica az ivartalanítás előtt legalább egyszer szüljön.

Mikor a legideálisabb elvégezni a műtétet?

Ajánlott még a felnőttkor előtt elvégeztetni a beavatkozást a cicán, 6-8 hónapos kora között. Természetesen a műtét ennél idősebb cicákon is elvégezhető, sőt, ha szükséges akár vemhes állatok is biztonságosan ivartalaníthatók. A pontos időpont egyeztetése érdekében kérjük, keresse fel rendelőnket.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »