Macskák

Macskáim veszekszenek és az alom mellé pisilnek

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező S_Zoli

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van két lány ivartalanított 4 éves brit rövidszőrű macskám. Testvérek és egészen sokáig jóban is voltak. Egy 90 négyzetméteres lakásban élnek, kertbe nem járnak ki, de egy nagyobb erkélyre igen. Van számukra két külön alom egy helyiségben. Az almok kb. másfél méterre vannak egymástól. Az utóbbi hónapokban állandóan veszekednek, fújnak, morognak. Különösen az egyik (Csíkoska) tartja sakkban a másikat (Pötyike). Amikor Pötyike némi figyelmet, simogatást, bújást szeretne, Csíkoska azonnal elzavarja, ami szerintem egyértelműen a féltékenység jele.

Ha Pötyikét simogatom, a minimum, hogy Csíkoska „csúnyán néz”, de kis idő elteltével morog és fúj a testvérére. Csíkoska akkor is határozott nemtetszését fejezte ki, amikor a magánéletemben változás történt és egy általa addig ismeretlen, de amúgy macskabarát lány jelent meg az oldalamon. Vele azóta talán már megbarátkozott, de a saját testvérével nem. Így aztán Pötyike alig mutatkozik, egész nap az ablakban, a függöny mögött megbújva alszik, míg Csíkoska „uralja” a lakás többi részét. Ez az egyik probléma.

A másik, hogy bizonyos időközönként bepisilnek. Nem állandóan, de vannak helyek, ahol időről-dőre megjelennek pisifoltok. Ilyen az előszobaszőnyeg, amiből kéthetente újat vagyok kénytelen vásárolni. Vagy a fürdőszobaszőnyeg, ahová általában nem engedem be a macskákat, de néha besurrannak. Ezen kívül csak egy szőnyeg van a lakásban, de azt tiszteletben tartják. Volt több is, de a sárga foltok miatt lassan szinte mindet száműztem.

A kamrában, ahol az almok vannak, az utóbbi időben szintén megjelent a mellépisilés, ami korábban nem volt jellemző. Nem tudtam pontosan megfigyelni, hogy melyikük pisilhet ide-oda, de valószínűleg mind a ketten. Legalábbis mind a kettejüket rajtakaptam már.

Mintha ezzel üzengetnének egymásnak vagy jelölnék ki a területüket. Egyébként mind a ketten félős cicák, különösen az idegeneket nem szeretik. Ha valaki csenget, azonnal elbújnak. Nehezen barátkoznak meg az emberekkel, de már kölyökként is ilyenek voltak. Amikor megjelentünk a tenyésztőnél, az összes kiscica a kanapé alá rohant.

Ha vendégek jönnek, most is ugyanezt csinálják, csak most más a búvóhely. A pisilés sem kis probléma, de a két cica veszekedése talán még nagyobb. Például Pötyökét kefélgetni sem lehet, mert egyrészt Csíkoska azonnal ott terem és morog-fúj, de ha bezárkózunk, akkor is ideges és nem engedi magát „szőrözni”. Ilyenkor rám is fúj, morog, stb, ami szintén azóta van, hogy nincsenek jóban. Így aztán a lakás jócskán tele van eljullajtott szőrrel. És ezen kívül persze az sem normális, hogy ez a két szép cica állandóan stresszeli egymást.

Olvasgattam korábbi leveleket és a válaszokat:

– Harmadik almot sajnos sehová nem tudok elhelyezni a lakásban.

– Elképzelhető, hogy egy új személy felbukkanásának is köze lehet a cicák viselkedésében. Na de eszerint alakítsam a magánéletem?

– Elképzelhető, hogy még több időt kellene velük foglalkozni. Sokat dolgozom, gyakran utazom el rövidebb időkre, de a macskák miatt is olykor egy-egy napot eleve otthon dolgozom.

Több időm sajnos nincs rájuk. Ha van valami ötletük, hogy mit lehetne kipróbálni a helyzet normalizálása érdekében, nagyon szépen megjöszönném, ha megosztanák velem.

Az egyetlen ötlet ugyanis, amit még lehetségesnek tartok: az egyik cica elajándékozása.

Nagyon szépen köszönöm!

Első fotó: Csíkoska
Második fotó: Pötyike

Válasz

Dicséretes, hogy átnézte a hasonló esetekre adott előző válaszokat ! Nem tudom Ön helyett 3. alom elhelyezését megoldani. Nem tudok Önnek több időt adni. Nem kell a magánéletét a macskákhoz igazítani. Nincs több tanács és ötlet, - vagy tudja az ember biztosítani a fajnak megfelelő tartási körülményeket, vagy nem.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »