Macskák

7 éves macskám hirtelen megőszült és felpuffadt...

kategória Macskák
Kérdező Inithy

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Van egy közel 7 éves lány, fóka színű sziámi cicám. Egy hét leforgása alatt a pofiján és a fülén található sötétebb szőrzet beőszült. Ezt követően a hasa felpuffadt, mint aki fias és kismacska méretű keményedések tapinthatóak ki a hasfalán keresztül. Fájdalomra utaló jeleket egyáltalán nem produkál, de ha elkezdjük simogatni a hasát, elvárja, hogy ne hagyjuk abba.

A cica a külvilágtól teljesen elzártan él bent, csak a családdal érintkezik. Tehát, fias biztos nem lehet. Az étvágyával nincs baj, a közérzetével se mondanám, talán kicsit fáradékonyabb. Emésztési probléma se jelentkezett, kivéve egy egyszeri alkalmi hasmenés még a felpuffadás kialakulásakkor. Egyébként azóta is rendesen székel és vizel.

Az az igazság félek orvoshoz vinni... Kérem segítsen! Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Válasz

Egy hét éves cicánál komolyan kell venni minden rendellenességet, főleg ha a hasa feltűnően megnőtt. Nem tudom ivartalanított-e vagy nem, de valószínűsítem, hogy nem az, mert nem említette. Ez esetben az első gondolatom a gennyes méhgyulladás,ami kezdetben nem jár súlyos tünetekkel, rosszulléttel, de a betegség előrehaladtával állapota életveszélyessé válik. Műtéttel időben jól gyógyítható.Lehet a cicának hasvízkórja, amit számos szervi megbetegedés okozhat, és nem kizárt a hasűri daganat sem. Mindezeket állatorvosi vizsgálat nélkül nem lehet pontosan diagnosztizálni és gyógykezelni sem. Cicája érdekében küzdje le félelmét és sürgősen vigye őt be olyan állatorvosi rendelőbe, ahol hasi ultrahangos vizsgálatot is tudnak végezni. Elkerülhetetlennek tartom még a vér laborvizsgálatát is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »