Macskák

Macskámmal költözöm. Hogy szoktathatom hozzá az új környezethez?

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező timarfato

Kérdés

Elköltözöm, és viszem 2,5 éves ivartalanított lány cicámat magammal. Hogy szoktathatom hozzá az új környezethez? Ki-be járó cica, az új helyen kiseb autóforgalom van, viszont rengeteg másik állat. Ez szintén aggodalmat okoz nekem.

Válasz

A macska felnőtt korára kialakít magának egy rendet, és erről nagyon nehezen mond le. Minden körülötte lévő tárgyat leltárba vesz és számon is tart. Érdemes megfigyelni mit tesz a macska, amikor egy új bútordarab vagy tárgy kerül a lakásba. Mereven nézi, majd egy idő múlva odamegy hozzá megszaglászni, körbejárni. A megszokott rend felborulása néhány macskát erőteljes izgalmi állapotba sodorhat. Költözéskor is hasonló történhet a cicával.

Fontos tehát, hogy a macskát jól zárható macskaszállító dobozban szállítsuk az új lakásba és addig ne engedjük onnan ki, amíg minden egyes dobozt, bútort be nem szállítottunk a lakásba, minden bejárati ajtót és ablakot be nem zártunk. Nem tudhatjuk, hogy nem akar-e első rémületében azonnal menekülni. Ez új helyen végzetes lehet, mert ha kiszabadul a lakásból, az ismeretlen külső térben eltéved és soha nem lesz képes visszatalálni. Az alvókákát, kosarát, ivó- és evőedényét olyan helyre tegyük, amely a legjobban hasonlít az előző lakásban megszokott körülményekhez.

Az első napokban a macskát egy számára biztonságos helyiségben tartsuk, ha egyedül kell hagynunk egy időre. A lakás többi helyiségét csak oly időkben engedjük neki felderíteni, amikor magunk is vele lehetünk. Az alkalmazkodás időtartama a macskától függ. Vannak macskák, amelyek szó szerint néhány perc alatt beilleszkednek az új környezetbe, míg másoknak ehhez esetleg több hétre is szükségük van. Ha kertes házba költözünk, a macskát legalább egy-két hétig ne engedjük ki, és azt követően is csak felügyelet mellett menjen ki a szabadba még legalább egy hétig.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »