Macskák

5 éves cicánk mellé hozzunk társat?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Shypuchka

Kérdés

Egy öt éves, ivartalanított szuka házimacskánk van. Mióta néhány hónaposan hozzánk került, kertes házban van, bent bárhová mehet, mindenki szereti, soha nem volt bántva, minden megkap, amit az előző macskáink. Annak ellenére, hogy a kötelező oltásokon kívül semmi és senki sem bántotta, nagyon furcsa természete van, amin próbáltam már változtatni, de tanácstalan vagyok. Engem szeret a legjobban, de a simogatás-dorombolás közben nálam is gondol egyet, és rámharap, megkarmol, rugdos, nagyon mérgesen néz. Mással ezt jóval intenzívebben teszi, illetve fújkál is. Mindentől fél, a háztartási zajoktól is az ágy alá menekül, nem szereti, ha hozzáérnek, maximum amikor játszani és karmolni akar, de csak nagyon rövid ideig. Ha valaki becsenget, akkor ő morog, ilyet még soha nem hallottam macskától. Ki nem szeret menni, pedig nincsen megtiltva. Ha kint vagyok vele, néhány percig elüldögél, figyeli a madarakat, de aztán bemenekül, igazából csak az ablakban szeret levegőzni. Az előző macskáink soha nem viselkedtek így, nem tudom hogyan lehetne rajta (és rajtunk) segíteni. Régen volt egy sziámi cicánk, aki valódi társ volt a családban. Gondoltam rá, hogy mindenkinek, a mostani macskának is jó lenne egy sziámi társ, de félek az ötlettől, főleg, hogy a jelenlegi cicánk vagy a szekrény mögött halna éhen, vagy szétszedné a másik macskát. Nagyon örülnék a véleményének, tanácsának!

Válasz

Kedves Gazdi!

Sajnos nem lehet tudni, hogy mi lenne a cicus reakciója, lehet, hogy feloldódna, de lehet, hogy pont az ellenkezőjét váltaná ki, sajnos ez lutri. Szerencse, hogy kertes ház, mert kijárhatnak a cicák, így ha a második cica mellett döntenek, akkor van hely még terjeszkedni, pláne, ha mostani nem annyira kijárós. Mindeképp kiscicát vigyenek haza, az idősebbek könnyebben elfogadják a picit, mint a felnőttet.

Vannak ilyen cicák, akik nem annyira szeretnek kézben lenni, barátkozni. Persze ettől ők még ugyanúgy ragszkodnak hozzánk, max. nem mutatják ki annyira. Ezt csak elfogadni lehet, megváltoztatni kevésbé.

Az alábbi cikkkek segíthetnek

http://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/egy-vagy-ket-macska-tartas/1822/

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/macska/macskak-osszeszoktatasa/13225/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »