Macskák

Macskatenyésztésbe vágnánk, kandúrunk koronavírussal fertőzött

kategória Macskák
Jelleg Egyéb
Kérdező Lexie

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Olyan ügyben szeretném a tanácsát kérni, hogy van egy gyönyörű és egészséges (jelenleg tünetmentes) birman fiú cicám, most lesz 1 éves. Szeretnénk tenyésztéssel foglalkozni, ő lenne az apacica és most keressük hozzá a lánycicát. Elvégeztettük a cicánkon a teszteket és az eredmény szerint, aids és leukózis negatív, viszont a koronavírusa 1:400 pozitív lett.

A dokink szerint 6 hét múlva meg kell ismételni a tesztet, és ha negatív lesz, akkor csak vmi bacit kapott el, ha pozitív akkor valószínű FIP-es. Önnek mi erről a véleménye?

A problémánk, hogy 1-2 héten belül le kell foglalnunk a lánycicát és most meg vagyunk lőve, hogy mit tegyünk...

Illetve ha belevágnánk így a tenyésztésbe, akkor a cicák is örökölnék a koronavírust? Csak és kizárólag egészséges cicákat szeretnénk, szóval abban sem vagyunk biztosak, hogyha legközelebb negatív lenne az eredmény, akkor egy szűrt lánycicával pároztatva őket, egészségesek lennének a cicák. A lánycica elkaphatja a koronavírust? az nem fertőz, ugye?Ön szerint mit tegyünk? szeretnénk tenyészteni, de az első minden cica egészsége. Cicánkat kizárjuk a tenyésztésből? makk egészséges amúgy. vagy ez még nem ok rá? Nagyon nagyon köszönjük a választ!

Válasz

Válaszomat azzal kell kezdenem, hogy felhívom a figyelmüket arra, hogy keverik a különböző fogalmakat, dolgokat. Örökölni csak genetikai problémákat lehet, vírusos fertőzést nem. A vírusos fertőzést viszont át lehet adni a másik állatnak, pl. a párosodáskor. A fertőzött anyaállattól a magzat is megkaphatja a vírust, így a betegséget. Ez azonban nem öröklés, hanem fertőzés. A kérdés lényegét illetően csak megismételni tudom az állatorvos kolléga által javasoltakat. A tesztet meg kell ismételtetni 6 hét elteltével és az eredmény alapján kell majd dönteni. (És itt is van még egy tisztázandó dolog: ha a cica "elkapott valami bacit", attól nem lesz korona vírusra pozitív. A korona pozitivitást csak korona vírussal történt fertőződés idézi elő. Korona vírus azonban sokféle van, nem csak a FIP nevű betegséget okozza ilyen vírus. Többféle hasmenéssel járó kórképet is koronavírusok okoznak. Enyhe, és később eltűnő pozitivitás inkább ilyen fertőzésre utal. Ha aktív FIP fertőzöttsége van, akkor 6 hét múlva jóval magasabb lesz a kapott titerérték.)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »