Macskák

Miért jelöl a macska ivartalanítás után?

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező kemenyne

Kérdés

Két ivartalanított cicám van / fiú,lány / akik állandóan spriccelnek. De mindent. Falat, autót, virágot, bútort.... azt gondoltam, ezt az ivartalanítottak nem teszik. mi az oka? mindkettő nálunk született, én gondoztam őket pici koruktól...Van rá valami megoldás, hogy abbahagyják?

Válasz

Ha az ifjú kandúrokat még az ivarérés előtt, illetve a jelölés megkezdése előtt herélik ki, akkor legtöbbször egyáltalán nem fognak jelölni. Ha már kialakult ez a szokása, akkor az esetek egy (jó) részében ez megmarad(hat). Fél évesen még a legtöbb kandúr nem jelöl, és nem is ivarérett, így feltételezem ez után történt az ivartalanítás.

De az is előfordulhat, hogya talán húgyhólyaghurut vagy hólyaghomok/-kövesség? El kell menni vele állatorvoshoz. Egyszerűbb esetben néhány szurival rendbe lehet hozni.

Mit tehetünk ellene?

A jelölő vizelés a legnehezebben kezelhető viselkedési probléma macskáknál. Ugyanakkor ma már sokkal többet tudunk az okokról miért jelölnek a macskák, és rengeteg kezelési lehetőségünk is van. Íme pár dolog amit tehetünk:

-  Viselkedési séma: határozzuk meg mi váltja ki a viselkedést. Fontos, hogy kitaláljuk mihez kapcsolódik a jelölő vizelés mint mondjuk egy új ember feltűnése a háztartásban, a házigazda távolléte, új macska érkezése stb.

- Orvosi vizsgálat: zárjunk ki minden vizelet ürítéssel kapcsolatos betegség lehetőségét a vizelet kivizsgálásával és egyéb vizsgálatokkal amit az állatorvos ajánl.  Néha  a macskák  vizelet problémái okozhatnak vizelet spriccelést és ha így van, akkor ezt kezelni kell.

-  Macska alom: bizonyosodjunk meg róla, hogy elég macskaalom áll rendelkezésére cicánknak. Érdemes legalább egyel többet tartani mint ahány macskánk van. Tisztítsuk rendszeresen az almot, és a ház minden szintjén helyezzünk el egy almot.

- Illatosítók: amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.

- Stressz: Oldjuk fel az összes stresszel járó helyzetet, mint mondjuk egy másik macska jelenléte, vagy szeparációs stressz.

- Kinti látogatók: Takarjuk el macskánk elöl azokat az ablakokat amin keresztül idegen macskákkal találkozhat cicánk, vagy ne engedjük az ilyen ablakokkal rendelkező szobákba.

- Feromon spray: A feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »