Macskák

Miért jelölgetnek még mindig ivartalanított kandúrjaim?

kategória Macskák
Jelleg Nemi szervek
Kérdező cirmos_5506

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Az lenne a kérdésem, hogy másfél évvel ezelőtt megmüttettem lakásban tartott két fiatal fiú cicámat, hogy ne jelöljön. Mind a két cica azóta is jelölget. Miért van ez.

Válaszát előre is köszönöm.
Margó

Válasz

Kedves Olvasó!

Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen idős korukban lettek ivartalanítva a kandúrok.
Ha az ifjú kandúrokat még az ivarérés előtt, illetve a jelölés megkezdése előtt herélik ki, akkor legtöbbször egyáltalán nem fognak jelölni. Ha már kialakult ez a szokása, akkor az esetek egy (jó) részében ez megmarad(hat).


A jelölő vizelés a legnehezebben kezelhető viselkedési probléma macskáknál. Ugyanakkor ma már sokkal többet tudunk az okokról miért jelölnek a macskák, és rengeteg kezelési lehetőségünk is van. Íme pár dolog amit tehetünk:

-  Viselkedési séma: határozzuk meg mi váltja ki a viselkedést. Fontos, hogy kitaláljuk mihez kapcsolódik a jelölő vizelés mint mondjuk egy új ember feltűnése a háztartásban, a házigazda távolléte, új macska érkezése stb.

Orvosi vizsgálat: zárjunk ki minden vizelet ürítéssel kapcsolatos betegség lehetőségét a vizelet kivizsgálásával és egyéb vizsgálatokkal amit az állatorvos ajánl.  Néha  a macskák  vizelet problémái okozhatnak vizelet spriccelést és ha így van, akkor ezt kezelni kell.

-  Macska alom: bizonyosodjunk meg róla, hogy elég macskaalom áll rendelkezésére cicánknak. Érdemes legalább egyel többet tartani mint ahány macskánk van. Tisztítsuk rendszeresen az almot, és a ház minden szintjén helyezzünk el egy almot.

- Illatosítók: amilyen gyorsan csak lehet, takarítsuk fel a vizeletet enzimatikus szagsemlegesítő anyaggal. UV fényben könnyen észrevehető a vizeletfolt.

- Stressz: Oldjuk fel az összes stresszel járó helyzetet, mint mondjuk egy másik macska jelenléte, vagy szeparációs stressz.

- Kinti látogatók: Takarjuk el macskánk elöl azokat az ablakokat amin keresztül idegen macskákkal találkozhat cicánk, vagy ne engedjük az ilyen ablakokkal rendelkező szobákba.

- Feromon spray: A feromon tartalmú spray (Feliway) nyugtatóan hat a macskákra, segít megakadályozni, hogy a macska bizonyos helyeket megjelöljön. Ennek az anyagnak az üzenete „béke és szeretet” ellenben a jelölő vizelés „tűnj innen” üzenetével.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »