Macskák

Nem sokkal a szülés után anyacicánk újra ivarzik. Ez természetes?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező bergamott

Kérdés

Befogadtam egy cicát márciusban, májusban megszülettek a kiscicái, egyet tudtunk neki meghagyni (most 2 hónapos). Az anyacica a szülés után két héttel kezdett tüzelni, és azóta ez folyamatosan tart, közben a kiscicát szoptatta, szépen ellátta.

Természetes-e ez a gyors ivarzás a szülés után, lehet-e összefüggésben hólyaggyulladással, mert előfordul, hogy fájdalmas neki a vizelés. Szülés után mikor ajánlott a műtéti ivartalanítás? Most Ovarid tablettát vettünk neki, mennyi idő alatt hat ez? Előfordul, hogy ez sem hatásos? A folyamatos tüzelés miatt nagyon lefogyott, legyengült, így a műtéttel még várnék.

Válasz

A macska még a szoptatás alatt elkezd ivarzani és sokszor fogan is, ezért olyan szaporák a szezonban (január-szeptember.). Biztos, hogy a lefogyásban szerepet játszik a folyamatos ivarzás. Az Ovaridnak azonnal kell hatni, naponta 1x1 tabl., amíg ivarzik, és fenntartásra heti 1x1 tabl. kell folyamatosan.

Kezelés alatt is meg lehet műteni, de mindenképpen a méhét is ki kell venni ilyenkor. Hólyaggyulladás nem közvetlenül függ össze, az általános ellenállóképesség csökkenése lehet a háttérben.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »