Macskák

Van egy Norvég erdei 16 hónapos cicánk, ami folyamatosan fogy.

kategória Macskák
Kérdező Katara72

Kérdés

Tiszteltet Doktor Nő/Úr!

Van egy Norvég erdei 16 hónapos cicánk, ami folyamatosan fogy. Meg kell említenem, hogy tavasszal leesett a 4. emeletről. (ekkor 5,8 kg volt) A röntgenfelvétel szerint a tüdejét ütötte meg, mancsai sérültek, egyik lábára sántított, de „nagyobb” baj nem történt. Azt mondták pihentetéssel helyre jön. A nyáron 5,4 kg-ot mértem. Úgy gondoltam tápot váltok, mivel azt vettem észre, hogy kevesebbet eszik (Royal Canin kittenről, Royal Canin Maine Coon juniorra), de a tápváltás sem hozott változást. Eddig annyira nem aggódtam, hisz a kedve jó, játszik, meleg van és mivel fiú cicáról van szó és ivarérett lett, gondoltam ez még nem probléma. Októberben már 4,9 kg volt. Orvosnál voltunk, vérvizsgálat (amely kiterjedt a vírusra is), ultrahangos vizsgálat is volt, mindegyik eredménye negatív. Szőrcsomó oldót kapott.

A metsző foga fölött kissé piros az ínye, de a többi fogánál nem. Az orvos szerint ez nem okozhat étvágyhiányt. Próbáltam főtt húsokat adni, de 1-2 falatot, ha eszik belőle. Gourmet konzervet is vettem, de a 85 g-ból egyszerre csak a felét eszi meg. A másik felét este adom oda + eszik száraz tápot. Naponta többször eszik (keveset), de úgy gondolom egy ekkora cicának többet kellene ennie. Most decemberben 4,7 kg-ot mértem. A kedve továbbra is jó, játszik. Royal Canin digest sensitive tasakos ételt adok jelenleg (ezt sem eszi nagyobb étvággyal) A kérdésem az lenne (amitől félek) hogy okozhat-e fogyást valamilyen belső sérülés az eséstől (ami akkor nem volt látható és a vérkép sem mutat ki) ?

Válasz

A leírtak alapján elég alaposan kivizsgálták a cicát. Belső sérülés nem okoz fogyást. A belső sérülés veszélye a vérveszteség, vagy a húgyhólyag megrepedése, ami azonnal, de max. néhány napon belül súlyos tüneteket vagy halált okoz. Úgy látom ,jó minőségű táplálékkal is etetik. Megfelelő táplálás mellett fogyást okozhat daganatos megbetegedés, ami nem igazolódott,és fiatal állatban nem is jellemző.Férgességre is gyanakodhatnánk, de egy jól tartott, rendeszeresen állatorvoshoz hordott macska biztosan részesült már többször is parazita ellenes kezelésben.Egy rutin laborvizsgálatba nem tartoznak bele hormonális vizsgálatok. Ha ez nem volt, érdemes lenne ebben az irányban is gondolkodni ( pajzsmirigy túlműködése, mellékvese alulműködése). Nem megfelelő táplálék emésztődés(hasnyálmirigy működési elégtelensége). Nem megfelelő tápanyag felszívódás(, amelyet különböző típusú bélbetegségek okozhatnak, és biopsziás vizsgálattal diagnosztizálhatók .Fokozott tápanyag vesztés a belek betegsége( fehérjevesztéses enteropathya) vagy a vese betegsége ( fehérjevesztéses nephropathya ) miatt. A csökkent tápanyagbevitel is fennállhat, mert Ön is csökkent étvágyat tapasztalt. Érdemes lenne valamilyen étvágy fokozó készítménnyel, vitaminnal próbálkozni. Beszéljék meg mindezt állatorvosukkal.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »