Macskák

Nőstény macska mindent összepisil, úgy jelöl, mint egy kandúr...

kategória Macskák
Jelleg Viselkedés
Kérdező bekacsiga

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy van 5 cicám, mind lány és mind ivartalanított, az egyik a kedvenc minden nap minden hova, bútor, fak, üveg, tükör és a lakás összes fellellhető felülete, ablak bármit összevizel, úgy jelöl, mint egy fiú cica. Szerintem ez akkor kezdődött, amikor megérkezett a testvéremék cicája hozzánk, a párom szerint miután ivartalanítva lett! Nagyjából egy időben volt, de hajlamos vagyok az ivartalanítás felé hajazni, mert akkor kezdődött el, hogy veri az új cicát, ennek lassan másfél éve és semmi változás.

2 alom, szeretgetjük őt, nem szeretgetjük őt, feliway vagy 8 hónapig, semmi! Semmi semmi a kertben is jelöl, de az úgye nem zavar. Ő az egyedüli aki így viselkedik és ő bántja az utoljára érkező cicát is. A monitort, számítógépet mindent összepisil, pont végső elkeseredésemben írok Önnek épp egy videókártya bánja, mert lepisilte a számítógépet.

Nem bírunk vele, ő ki be jár mindenki szabadon mozoghat nálunk, ő a kedvenc is. Már volt, h nem engedtük be, pont addig müködik , amig kint van. Tisztában van vele, h rosszat csinált, mert ha épp fülön csípem mielőtt megtenné kiszalad a világból is kiszaladt. Bocsánat a hosszabb levélért, de úgy gondolom a részletek fontosak. Tudna valamit javasolni?

Válaszát várva, köszönettel: Tünde

Válasz

Nem az ivartalanítás az eredeti, kiinduló pont, ha nem a macska karaktere, megszokásai, tartási körülmények, elkényeztetése, - együttesen. Az ilyen tipusú macskák képtelenek ebben a formában a társas együttélésre, az ebből eredő, hormonális, szexuális és viselkedési zavarainak együttes megnyilvánulása az amiről Ön írt.

Enyhülés elérhető:
ha 1-2 cicával csökkentik a közösséget, minden jelölés rajtakapásánál következetesen büntetik, az almok számát eggyel többre növelik mint a macskák száma, megszüntetik az elkényeztetését. Csak nagyon hosszadalmas tréning és terápia tudja végérvényesen megváltoztatni - aminek költségeit jelenleg csak az USA -ban képesek a macskarajongók megfizetni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »