Macskák

Ha nem szül a cica kialakulhat a méhgyulladás?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező Lyrene2012

Kérdés

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Birman cica tenyésztésre készülök. Szó szerint készülök, átgondoltan és tavaly nyár óta. Akkor vettem egy kék nőstényt, Myát, aki 2012. április 19-én született. Kiállításra vittem, tesztek, stb. Ausztriából hoztam hozzá kandúrt, mivel itthon csak rokon vérvonal belieket találtam. A kandúr most lesz 5 hónapos. Úgy számoltam, hogy a nőstény épp 1 évs lesz, mire a kandúr ivarérett.

Azzal nem számoltam, mert nem olvastam róla sehol, hogy az "üresben" hagyott nősténynél problémák lehetnek, méhgyulladás, ciszták, stb., ezzel riogatnak tenyésztő ismerősök. Az állatorvosunk sajnos csak az ivartalanítást javasolta, ami nálunk nem opció.

Tanácsot várok Öntől, hogy miként lehet megelőzni vagy idejében felismerni az esetleges szervi bajokat ilyen esetben, illetve, hogy mennyire reális ez az aggodalom egyáltalán. Költöztünk is, így az előző állatorvoshoz már elég sokat kellene utazni, ha tudna ajánlani Gárdony, Velence körzetben megbízható kollégát, nagyon megköszönöm. Előre is köszönöm válaszát! Ildikó

Válasz

A tenyésztésre szánt állatokat rendszeresen ellenőriztetni kell állatorvossal. Laborvizsgálat, szerológiai tesztek,hormonális vizsgálatok és ultrahangos vizsgálatok szükség szerint. Önmagában az üresen hagyott nőstény nem hajlamosabb a felsorolt betegségekre, mint a rendszeresen elletett.

A nagyobb gond, hogy az ivarzó, de nem fedeztetett nősténymacska viselkedése erősen megviseli a tulajdonosokat, ezért az ivartalanítást megspórolva hormonkészítményekkel kezelik állataikat. Ez viszont ugrásszerűen megnöveli a gennyes méhgyulladás kialakulásának veszélyét.

Az ön lakóhelyéhez közel , Székesfehérváron van jól felszerelt állatkórház, amely minden igényt kielégít, de kisebb állatorvosi rendelőket talál Gárdonyban, Velencén is. Tájékozódjon az interneten, mert személyesen senkit nem ajánlhatok, nem ismerem őket.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »