Macskák

Káros a cicára a Provera fogamzásgátló?

kategória Macskák
Jelleg Szaporodás
Kérdező nyuszika2

Kérdés

Az előző kérdésem az volt hogy milyen kortól lehet a cicának adni fogamzásgátlót.. Ehhez szeretnék még valamit megtudni, volt előttem egy kérdező akinél azt válaszolta a Dr. úr hogy nyugodtan májkrémbe tegye bele a tablettát, és hogy nem káros ez a cicára..és a Provera fogamzásgátló tablettáról volt szó..akkor most ez hogyan van?, nem értem.

Válasz

Tisztelt Kérdező! Az ivarérés általában 6-9 hónapos korban következik be, de egyes fajtáknál előfordul, hogy csak 1 éves korban ivarzanak először. Tehát ezt követően már adható a fogamzásgátló, így az Ön által említett szer is. Ezeket a szereket valóban alkalmazhatjuk arra, hogy a tüzelést elhalasszuk, esetleg kihagyjunk egyet, de nem szerencsés folyamatosan alkalmazni, vagyis ivartalanítás helyett nem alkalmazhatók.

Tartós, tehát éveken át történő szedés esetén rendszerint petefészek ciszták, keletkeznek vagy méhgyulladás alakul ki, amelynek műtéti ellátása jóval költségesebb, mint egy normál ivartalanításé. A tabletta beadása macskának külön "tudomány". Gyakran nem eszik meg az ételbe rejtett tablettát, vagy kiköpik. Ha nem eszik meg a teljes adagot, nem tudhatjuk, hogy elég gyógyszert fogyasztott-e el. Ezért ezt én nem szoktam ajánlani. Ugyanakkor a tablettát nehéz elég mélyen a cica szájába tenni úgy, hogy azt lenyelje, de közben ne harapja meg a kezünket. Tehát nyugodtan adható a tabletta, ha biztosak vagyunk abban, hogy a cica elfogyasztja. Viszont csak akkor alkalmazza, ha csak egy ciklust akar alom nélkül megúszni. Ellenkező esetben a műtétet javaslom. Tisztelettel: dr. Keleti Zoltán . Állategészségház, Vértesszőlős

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »