Madarak

Lisztkukaccal etetem a cinegéimet. Mit adhatok még nekik?

kategória Madarak
Kérdező BTimea

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat! :-)

Késő ősszel kismadár etetésbe kezdtem és voltak is bőven a tél alatt cinegék és házi verebek is. Sajnos, mivel panelben lakom, nem találkoztam olyan sok madárfajjal, mint mikor még kertes házban éltem, de nagyon élveztem a sok csőr látogatását. Aztán persze tavasz felé megfogyatkoztak, de egy szén cinege pár "hű" maradt hozzám és mindig visszajárnak hozzám jelenleg is. Már egy ideje nem magokkal etetem őket, mert olvastam, hogy a fiókák megfulladhatnak tőle, így lisztkukacot teszek ki nekik naponta többször is, mert igencsak fogy. Rengeteget esznek és lehet, hogy már fiókák is vannak, mert szoktam figyelni, hogy elviszik messzebbre, de itt lehet a közelemben a fészek, mert hamar visszaérnek a következő falatért. Szóval a kérdésem az lenne, hogy nem árt-e esetleg nekik vagy a fiókáknak, hogy mindig a liszkukit eszik?

Persze biztosan gyűjtögetnek mást is, de szinte mindig nálam vannak és ha épp elfogy egy adag, akkor az ablakommal szemben lévő fa ágán várják, hogy tegyek még ki. Már oda is jönnek hozzám, mikor pakolom ki a kukacot és elveszik előlem a tálcáról, szóval már eléggé megszoktak, gondolom és én is örömmel figyelgetem őket, szóval sajnálnám abbahagyni az etetésüket. De túl sok mindent nem tudok venni nekik a kisállat kereskedésekben, mert a rovarok kimásznak az etetőből, a többi lárva meg túl nagy lenne nekik.

Esetleg még a viaszmolylárván gondolkodtam, hogy adnék nekik, nem tudom, jó ötlet-e? És ha Korvimint is csempésznék néha a kukik közé?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Barnóczki Tímea

Válasz

A cinkeszülők valószínűleg önmaguk is képesek lennének a fiókáikat felnevelni, de a lisztkukacokkal jelentősen megkönnyíti a feladatukat. Attól ne tartson, hogy ez egyoldalú táplálást váltana ki.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »