Madarak

Fürjünk puffad, hogyan segítsünk rajta?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező baldhead

Kérdés

Tisztelt doktor úr!

Két kérdésem lenne. Az első hogy volt egy nagyjából 2 éves rozellám, három napja még nevetett egész nap, jól volt. Két nappal ezelőtt reggel a földön ült, természetellenesen megemelkedve a háta .Próbált inni de nagyon lassan mozgott, és 3 óra alatt rohamosan leromlott az állapota, elkezdett hányni és délre el is hullott. Sajnos születési rendellenessége volt, az egyik szárnya nagyon lógott és kiállt egy kis darab csontja is, de hogy a tenyésztő ne küldje a halálba így én gondoskodtam róla. Azt szeretném kérdezni hogy genetikai okai lehettek a betegségének, vagy valami más a nagyon gyors lefolyást tekintve.

A másik kérdésem egy fürj, aki ugyancsak kedvencként él a családunkban. A viselkedése teljesen normális, csak felpüffed mint egy lufi, mikor megmasszírozom pattog a bőre alatt. Már 2 hete tart ez az állapot, annyira felpüffedt hogy meg kellett szúrni a bőrét hogy leengedjen, de folyamatosan újra püffed,mi lehet az oka és mit tudnék érte tenni?

Előre is köszönöm a választ

Válasz

A rozella halálának okát boncolás tudta volna kideríteni. Ha tojó volt, lehetett tojás visszatartás is a halál oka, de görcs, "hányás" , gyors lefolyású elhullás utalhat mérgezésre is. Ha visszaolvassa a korábbi kérdéseket, nemrég egy nimfapapagáj kapcsán volt kérdés a bőr alatti levegő megjelenés. A közvetlen ok légzsák sérülés, de a sérülést okozhatja több betegség is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »