Madarak

Hogyan szelídítsem meg hegyi papagájomat?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező dinduska

Kérdés

1 hete került hozzám egy hegyi papagáj és igen félénk. A kalitkábann igen idegesen fel alá rohangált ki akart szabadulni belőle. Én ezt nem bírtam sokáig nézni és kiengedtem. Azóta kinn van szabadon a lakásban, de nem enged magához közel fél. Hogyan tudnám megszelidíteni? Szeretném ha kezelhetővé válna és nem félne tőlünk.

Válasz

A papagáj előbb-utóbb megszokja elfogadja az új gazdáit. Hirtelen mozdulatokat, durva megfogást kerülni kell, szelídítéséhez használatos csemegeként megfelel a fürtös köles.
Röptetését, csak akkor kellene megkezdeni, ha már megszokta új környezetét, valamelyest megszelídült. Ha hosszabb ideig sem sikerül a madár megszelídítése, illetve magától nem megy visza a ketrecébe, akkor a reptetését olyan helyiségben célszerű, amely elsötíthető a megfogás idejére, amit megfelelő fogóhálóval, vagy törölközővel való letakarással célszerű elvégezni.

Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen szelídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott eleségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lépés:kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgásteret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktassuk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a kalitkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorításától!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »