Madarak

Honnan vehetjük észre, hogy hullámos papagáj öregedni kezd?

kategória Madarak
Jelleg Öregedés
Kérdező Lilike20

Kérdés

Kedves Szakértő! Abban szeretném segítséget kérni hogy milyen jelei vannak annak ha egy Hullámos papagáj öregedni kezd és az örök álom előtt van? Kb 7-8 éves egyedül van a kalitkaban es fiú. Az első években aránylag szelídebb volt kézre jött és kint volt néha néha de van pár macskánk bentiek es egy térben vannak napközben így az évek során szó szerint macskás lett :) viccen kívül jobban érdeklődők és szereti a macsekokat mint már minket. Ez igazából csak azért fontos mert megfogni kézre hívni szinte lehetetlen és már nem is erőltetem. Megvan a napi komunikáció 1-2 szót ki is mond. Orrpuszi ketrecen az néha fürcsi de ennyi. Szóval így ha eljön az ideje és "csak" az öregség miatt fog majd gyengélkedni nem szívesen zaklatnám őt azzal hogy ketrec kivétel és elvinni orvoshoz... vannak erre egyértelmű jelek vagy pint olyan lesz mintha beteg lenne? Jaj remélem érthető a kérdésem. Most hogy korban ott tartunk es mikor épp nem kell neki a köles rúd vagy a vegyes rúd mindig a frász jön rám de aztán az is elfogy... a napi étkezése ettől függetlenül mindig megvan most is illetve most cseréli ugye a tollazatát ez is kicsit ijesztően hat ebben a korban Válaszát előre is nagyom szépen köszönöm

Válasz

Kedves Érdeklődő! A 7-8 éves hullámos papagáj még nem öreg, nem ritka a 15-18 éves példány sem. Más a helyzet, ha valamilyen betegség éri utol, ilyenkor kell a szakértő kivizsgálás. A különféle mézes rudakat nem javaslom, az étkeztetésében a legegyszerűbb szükségleteket kell biztosítani. Alapvetően magevők, kevés zöldeleséggel minimális gyümölcsfogyasztás mellett. Változatos összetételű, egy évesnél nem régebbi apró magokból álló magkeverék, naponta pár szál fűféle, pitypanglevél, vékony szelet alma, a mézes rudaknál jobban fogja szeretni a csumízt (más néven fürtös köles).

Egy kis tálban legyen előtte ásványianyag keverék, optimalizált kalcium, foszfor összetétellel. Amikor vedlési időszak van, vagy csak méregtelenítésre van szüksége, a madár olyankor fogyaszt belőle. Az állatkereskedésekben kapható, vízben oldható vitaminkészítményekből havonta pár napig lehet az ivóvízbe cseppenteni adagolási előírás szerint. Nyáron pár csepp almaecet is mehet az ivóvízben (1:100 arányban) a melegben felgyorsuló baktérium feldúsulást megelőzendő. A Macskáktól elkapható fertőzések közül leginkább a férgességgel lehet számolni, ami miatt évente kb. 2 alkalommal legalább Ivermectin spot on light készítménnyel kezelni kellene.

pexels-andrs-jimnez-1257855

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »