Madarak

Hullámos papagáj begyhurut

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező dwarfi

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Azért írok, mert van egy közel 2 éves hullámos papagájom (fél standard - hím) . Az utóbbi időben nehezebben veszi a levegőt, mintha a begye fel lenne duzzadva, és néha jobbra kiáll. Folyamatosan légzéskor jár a farktolla, amikor felugrana egy rúdra, nyögdécsel. Amikor levegőt vesz, fura halk hangja van, szipogáshoz hasonló. Elvittük állatorvoshoz, beggyulladást állapított meg. Kezeltük antibiotikummal, eltelt egy hónap és nem vettünk észre javulást. Feltünt, hogy sokat eszik, illetve, hogy sokat tartózkodik az etetőnél, valamint, hogy gyakran felöklendezi a magokat. Egy picit szaga is van a madárnak.

Válasz

Kedves olvasó!

Több ok is lehetséges, de a begyhurut valóban nagyon valószínű a leírása alapján. Egészen biztosat persze vizsgálat után lehetne mondani. Ha van lehetősége újra orvoshoz vinni, akkor sokat lehetne előrelépni a biztos diagnózis felé.
Enélkül egy széles hatás spektrumú antibiotikumos kezelést javasolnék újra. A gyógyszer hatóanyaga enrofloxacin. Mivel antibiotikumról van szó ezért a kiíráshoz állatorvoshoz kell fordulni, mivel csak recept ellenében tudják majd odaadni a szert állatpatikában.

Magányosan tartott madaraknál sokszor látjuk, hogy a tükörben udvarolva saját tükörképüket etetik – az ilyen abnormális viselkedés kialakítása kerülendő, a madarakat saját fajtársukkal, fajtársaikkal együtt tarsuk.) A begyhurut idejében elkezdett gyógyszeres kezelése gyógyulást eredményez.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »