Madarak

Hullámos papagáj csíp

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező nikica04

Kérdés

Kedves Dr.Úr!

Van egy hím hullámos papagájom. Tavaly március 31-én vásároltam egy tenyésztőtől, akkor volt 2 hónapos. Eleinte pl. meg lehetett simogatni is, ha benyúltam a kalitkába teljesen nyugodt volt nem csípett semmi ilyesmi. Aztán 1-2 hónap múlva egyszer csak odacsípett amikor nyúltam felé. Most is már ha nyúlok a kalitka felé vagy ő hozzá csípni akar. Az is előfordul hogy nem. De általában csíp. A minap is nyúltam be hogy rakjak be neki fürtös kölest azt hagyta aztán visszanyúltam hogy az ürüléket eltávolítsam az ülőrúdjáról na akkor már oda akart csípni pedig nem is volt közel a kezemhez. Ha a vizét akarom kicserélni akkor is csípne. Ki szoktam engedni, ha kint akarom megsimogatni vagy nyúlni felé valamiért van hogy hagyja de általában csípne akkor is. Ha a kezemre csalogatom valami finomsággal (pl.fürtös zab) akkor odajön és akkor eleszegti a kezemen, tehát a kezemre rászáll ha úgy van. De amúgy csípős. :) Nem tudom miért van ez mitől alakult ki? És hogy hogyan tudnám erről leszoktatni?

Köszönöm! Üdv, Nikolett.

Válasz

A csípéssel a revírjét védi. Mivel ez a viselkedés az ivarérett, tojó hullámosokra jellemző, így kérdéses, hogy valóban hím-e. Talán, ha még többet lenne szabadon, illetve a táplálékának egy részét is a kaliton kívül kapná, az segítene számára felismerni, hogy a gazdája nem veszélyezteti életterét.

Egyébként minden hullámos külön egyéniség, pont úgy mint az emberek. Épp ezért akkor szelidülnek nehezen, ha szelidíteni akarod direkt, mert ezt érzik és visszásságot vált ki belőlük. Az ember is hátrahőköl egy nagyon simulékony és túl kedves közeledésre egy másik embertől!

Azt írod, hogy az ujjadról eszik: tehát a madarad MÁR szelíd, de BIZALMATLAN, mert sietteted hozzá képest a folyamatot!

A hullámosok csapatban nagyobb biztonságban érzik magukat és követik a vezérmadarat. Itt azt az egyet kell "szelídíteni", a többi madár mindent elfogad, amit a vezérmadár. Rögtön. Nálad, mivel egyedül van, így nehezebben jön meg az önbizalma, kevesebb a megerősítés.

Szerintem tölts mellette sok időt, lássa a nyüzsit. Tedd a kalitját a legforgalmasabb helyre a lakásban. Még akkor is, ha ez pár napig riadalmat okoz neki: ez az edzés rávezeti, hogy nem kell félni. Ne reagálj a pánikjaira, ne "akard" szelidíteni. Ha elfogadod úgy ahogy van, akkor ő fog nyitni feléd előbb-utóbb, hisz neki csak Te vagy a társ!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »