Madarak

A kisebbik hullámos papagájom körülbelül 1 hete csipegeti az ürüléküket...

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező szisza1982

Kérdés

Tisztelt Dr. Úr/Hölgy Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a kisebbik hullámos papagájom körülbelül 1 hete csipegeti az ürüléküket. Miért csinálja ezt, és nem -e lesz neki tőle baja? Valami hiánya lehet neki? A másik kérdésem, hogy homokot tegyek alájuk? Mert nem mertem eddig mert a 6 éves fiam asztmás és allergiát, póratkára többek között,. nincs egy légtérbe vele ezáltal de ha homokot teszek alájuk nem e irritálja jobban a fiamat? Vagy ha minden nap ugyanúgy kitakarítom mit így hogy nincs alattuk semmi akkor nem okoz problémát? Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel: Kelemen Szilvia

Válasz

Kedves Szilvia!

Éppen pár nappal ezelőtt számoltam be döbbenten a madárkáim blogjában ugyanerről, ami Önt is aggasztja: hogy Csipikém egyre fokozódó érdeklődést mutat a saját végterméke iránt. Jó öt éve vannak nálam a madárkáim, és eddig sose csinált ilyesmit egyikük sem. Most meg jelezte a blogban egy papagájos barátnőm is, hogy az ő Tyutyikája pontosan ugyanezt műveli… Egy héten belül tehát az Ön madárkája a harmadik, aki tengeri malacnak képzeli magát (a malackáknál normális, hogy megeszik és újraemésztik a saját ürüléküket) – idáig meg ilyenről még csak nem is hallottam.

Hogy miért vetemedik ilyen csúnyaságra a madárka, azt én sajnos nem tudom – de a sajátomnál úgy látom, hogy egyszerűen csak játszik a kakival. Rájött, hogy a megszáradt darabokat le lehet pattintani a botokról, és ez nagyon tetszik neki, mert egyébként is imád rombolni. Én viszont kicsit sem örülök a dolognak, mert egészségesnek nem egészséges ez az új játék, az biztos.

Azt javaslom, hogy mindenképpen gondoskodjon kevésbé veszélyes rágni- és rombolnivalóról a madárkája számára: tegyen a kalitkába többféle csőrkoptatót (szépiát és különféle meszes kockákat vagy szívecskéket), továbbá fűzzön be a rács drótjai közé vékony kis fűzfavesszőket. (Ne mást! A faágak egy része mérgező is lehet!) Ügyeljen arra, hogy a csőrkoptatók és a vesszőcskék is olyan helyen legyenek, ahol a madárka kényelmesen el tudja érni őket a csőrével, valamelyik botról vagy egyéb ülőkéről.

A szépia és a meszes csőrkoptatók felfüggesztését vizsgálja meg alaposan: sajnos, a legritkább eset, hogy be lehet tenni őket úgy a kalitkába, ahogy árulják. Győződjön meg róla, hogy stabilan áll, nem mozog, és egészen biztosan nem fog leesni – ugyanis agyonütheti a madárkát. Én át szoktam lyukasztani őket árral két (vagy négy) ponton, és spárgával kötözöm föl a rácsra. Talán nem olyan szép, de legalább biztonságos.

A szépiát törje (vágja) ketté, ha túl hosszú: a törésvonal mentén amúgy is könnyebben meg tudja kezdeni a madárka. Ha vannak a hátoldalán sárgás, barnás csíkok, azokat kis késsel kaparja, vagdossa le! Se szépiából, sem egyéb csőrkoptatóból ne vegyen soha olyat, ami színezett vagy ízesített! Nagyon megfelel mindenből a natúr, illetve a kagylós vagy a meszes. A színes, gyümölcsös példányok tele vannak ételfestékkel és aromákkal: csak mérgezné velük a madárkákat.

A homok nagyon fontos, sőt elengedhetetlen a madárkái számára, hisz ha nem tudnak időnként homokot is enni, nem működik megfelelően az emésztésük, és előbb-utóbb súlyosan megbetegszenek. Sokféle madárhomok van forgalomban: mindenképpen csakis olyat vegyen, amelynek a dobozán (zacskóján) látja a hullámos képét! Hogy melyik márkát választja, az itt nagyjából mindegy, mert a homokkal nem nagyon lehet melléfogni.

Arról szó sem lehet, hogy ne kapjon homokot a madárka – az viszont egyáltalán nem kötelező, hogy a homok a kalitka fenekében legyen! Sőt! Én soha nem is tenném oda, hisz ott óhatatlanul kaki is van, azt pedig nem kéne megenni… Nálam mindig is kis edénykékben volt a homok, ugyanúgy, mint a víz vagy a magocskák. Kétféle homokot tartok, két etetőben: rájárnak a madárkák, ha éppen arra van gusztusuk.

A kalitka fenekében nálam szalvéták szolgálnak lepedőül, amiket naponta kétszer cserélek. Ha ezt költséges megoldásnak tartja (bár léteznek egészen olcsó szalvéták), használhat újságpapírt is, de mindenképpen azt javaslom, hogy arra még tegyen valamit – főleg, ha a madárkái le szoktak menni a kalitka fenekébe. Az újságpapír koszos és büdös a festéktől: nem volna jó, ha a madárkák érintkeznének vele.

Tisztán tartani is sokkal könnyebb a kalitkát (meg a környékét), ha nem homok van a fenekében, és az a kicsi mennyiség, ami az etetőben elfér, talán a kisfiára sem jelent veszélyt. Természetesen az edénykében lévő homokot is rendszeresen ellenőrizni kell: a maghéjakat kidobálni belőle, ha pedig kaki is került bele, vagy már fogyóban van, akkor frissre cserélni. De az nem szükséges, hogy naponta cserélgesse.

Kívánok jó egészséget kisfiának és a madárkáinak is, szeretettel: Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »