Madarak

Hullámos papagájom farktolla letört, amikor kiengedtük. Lehet ettől még szelíd?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Domi44

Kérdés

Az lenne a problémám, hogy a hullámos papagájomat kiengedtük, de nem volt megszelídítve. Mikor kirepült nekiment egy két dolognak aztán egy vázába esett és ott lepihent szerencsére és visszatettük a kalitkába. Most csicsereg eszik/iszik de a farktolla leesett. A történtektől még lehet szelíd és ha még kilehet majd engedni ha szelíd lesz? Miért ment szinte mindennek neki? Elvileg pár hónapja született. Nálam 3-4 napja van itt de elég jól megszokott mindent ezért engedtük ki.D e az emberektől fél igaz amikor odanyújtottam a tálját, hogy egyen(a reptetés előtt) szépen evett de kézből nem fogad el semmit érdemes fürtös kölessel próbálkozni?

Köszönöm előre is válaszát.
üdvözletel, Domonkos

Válasz

Kedves Domonkos!

Leveled alapján gyereknek gondollak, így engedd meg, hogy tegezzelek. Szomorúan látom, hogy anélkül lettél egy szegény kis hullámos gazdája, hogy akár a legcsekélyebb ismeretekkel is rendelkeznél a madárkád igényeiről, természetéről és szükségleteiről. A hiányok pótolhatók, hisz ott van előtted a számítógép, a neten fellelhető, számtalan hasznos útmutatással. Feltétlenül szakíts rá időt, hogy „kitanuld” a madaradat, mert ha így folytatjátok, nem lesz hosszú életű szegényke. Pedig neki is csak egy élete van – és azért az egyért immáron te vagy a felelős.

Ha nem tudod, honnan indulj, azt javaslom, keresd ki itt, a „Dr. Háziállat” rovatban az összes, hullámos papagájra vonatkozó választ, és olvasd el őket NAGYON FIGYELMESEN. Nem tudhatod, mikor melyik tanácsra lesz szükséged… Ha csak ennyit megteszel (bár persze ez se kis munka), máris nagyot léptél előre a papagájod megismerésének terén. És persze fogadd is meg a tanácsokat – ugyanis a madárkád nem tud hozzád alkalmazkodni (legalábbis nem mindenben), így neked kell alkalmazkodnod őhozzá. Sose felejtsd el, hogy nem ő akart a te madarad lenni, hanem te döntöttél úgy, hogy vállalod őt – akkor viszont vállalnod kell azt is, hogy igyekszel kielégíteni az igényeit és a szükségleteit.

Kérlek, olvasd el az alábbi két linken található válaszaimat: nem pont ugyanezekre a kérdésekre, de sok mindent leírtam bennük, amit neked is mondhatnék. Érvényes az is, amit az egyikben írok, hogy nyugodtan megkereshetsz levélben, ha bővebb tájékoztatást szeretnél a röptetés előkészületeiről.

http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/nimfapapagajt-mikor-lehet-kiengedni-a-kalitkabol/12902/ http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/hullamos-papagaj-eszi-az-uruleket/12947/

Továbbá (ha van hozzá kedved) keress meg a madárkáim blogjában: ott napi kapcsolatban lehetsz velem és más madarasokkal is. A kommenteken keresztül folyamatosan választ kaphatsz az éppen felmerülő kérdéseidre. A nevem mellett (fönt) be van linkelve a blogom címe, csak rá kell kattintanod, és máris benne vagy. Ha nem igazodsz el benne (de hát miért ne igazodnál), jelezd levélben, és segítek.

Egyelőre ne csinálj a madárkáddal a világon semmit, azon kívül, hogy eteted-itatod és (óvatosan) takarítod! Neki hosszabb időre van szüksége a barátkozáshoz, mint ahogy azt te elképzeled. Olvass és tanulj róla minél többet – ő meg hadd barátkozzon az új környezetével! De szigorúan zárt ajtók mögött! A túl korai röptetésből nagyobb baj is lehetett volna – így is elég szegénynek, hogy elvesztette a farktollát. Az ugyan majd visszanő, viszont az elszenvedett rémületet nehezen fogja kiheverni a madárka, és nem lesz könnyű megmagyaráznod neki, hogy nem kell tőled félnie. Épp ezért most nagyon ügyelj, hogy több hibát ne kövess el! Egy madárhoz rengeteg türelem kell: egyelőre hagyd őt békén, viszont keress róla minél több infót a neten!

A FOKOZATOS barátkozáshoz sok sikert kívánok: Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »