Madarak

Hullámos papagájom furcsán, oldalra tartja a fejét. Miért?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Neliusz

Kérdés

Hullámos papagájom furcsán tartja a fejét. Kb.13 éves lehet először csak kicsit tartotta félre a fejét, mostanra viszont néha mikor ül az ülőkén teljesen kifordítja a fejét ezt úgy kell elképzelni hogy a csőre felfelé áll a szemei pedig lent vannak, elég ijesztő , ez a testtartás befolyásolja az egyensúlyát is sokszor le esik a rúdról,meg ha az alján tipeg sokszor mintha elhúzná a feje,bizonytalanul megy szédelegve .(kicsit olyan mintha szélütést kapott volna ) Hogy lehetne segíteni rajt? ,egyre kevesebbet szinte már csak néha csicsereg.Mi lehet a baja?Kis faluban lakunk itt a környéken nem hiszem hogy van madár specialista. Üdvözlettel :Kornél

Válasz

A leírtak alapján a "szédülés" elnevezésű betegség valószínűsíthető. Folyamatos "B" komplex, illetve multivitamin adagolásával lehet ideiglenes javulást elérni. A humán készítmények adagolásakor figyelembe kell venni, hogy a madárka testtömege egy ezreléke az emberének, de mivel gyors az anyagcseréjük, így az "humán adag" testtömeghez viszonyított adagolásának kb. a négyszeresét vehetjük alapul.

Ha a leírt tünetekhez széklet elváltozás, fogyás is társul, úgy bakteriális fertőzés is állhat a háttérben. Ez esetben szélesspektrumú antibiotikummal lehet kisérletezni, de célzott kezeléshez szükséges lenne egy alapos állatorvosi vizsgálatra.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »