Madarak

Hullámos papagáj hasmenés

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Pityuka

Kérdés

Szép estét kívánok! Ma másik hullámos papagájt vásároltunk, az elhalt helyett. Szegény annyira meg volt ijedve. Gyomormenése van. Ez helyes? Meddig fog tartani? Mit adhatnék neki,hogy meg szűnjön ez a probléma? Előre is köszönöm kedves válaszát.

Üdv.Gizus-

Válasz

Hasmenés általános oka:
Túl nedves zöldeleség, romlott eleség túl hideg táplálék, megfázás.
Tünetek:
A híg, vizenyős "plecsniken" kívül a hasmenés jele a végbélnyílás körüli tollazat szennyezettsége és a madár gyakori farokbillegetése. Az állat keveset vagy egyáltalán nem eszik.
Kezelés:
A zöld- és lédús eleség etetését azonnal szüntessük be. Ehelyett bőségesen adjunk fürtös kölest, aminek bélrendszerre nyugtató és erősítő hatása van. A madár ezt, mint nyalánkságot, feltéve, hogy nem kapja állandóan. A szokásos magkeveréket továbbra is adhatjuk, de jó ha egy pár szem zabpelyhet és mákot keverünk hozzá, még ha ezekből nem is eszik sokat a madár. A víz helyett könnyű teát adjunk a borsmenta- és a kamillatea is megteszi. A kalitkát meleg helyre tegyük és a huzat elől kendővel függönyözzük el. A kalitka elülső oldala azomban maradjon szabadon, hogy a madarat megfigyelhessük és ő se érezze elszigetelve magát. Nagyon jó hatású az infralámpa is, ami sok családban az emberek kisebb panaszainak kezelésére, egyébként is rendelkezésre áll. A kalitkától való távolságot kezünkel ellenőrizzük: ha bőrünkön kellemes meleget érzünk, nem pedig túlzott forróságot, akkor a madárnak is megfelelő lesz. Az így kezelt hullámos papagáj egészsége rendszerint pár nap alatt helyre áll. Ha a hasmenés pár nap alatt sem múlik el, és az állat lesoványodik  és legyengül, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »