Madarak

Hullámos papagájom a szemét a faághoz dörzsöli és alvás közben a fejét hátra hajtja.

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező szilvi_96471

Kérdés

Van egy fiatal (kB. 6-8 hónapos) hím hullámos papagájom. Két hónapja van nálam, eddig minden rendben volt nála. 2 hete észrevettem, hogy a fején és a szemeinél olyan a tollazat, mintha zsíros lenne. A szemét a faághoz dörzsöli és 3-4 napja napközben úgy alszik, hogy a fejét hátra hajtja. Ha szólok hozzá, felfigyel. Rendesen eszik, iszik és csiripel és játszik. Napközben nagyon aktív, mászkál a kalitkájában. Mi lehet az oka a fenti írt tünetek oka? Remélem nem beteg. Rendszeresen tisztítom és vitamin cseppeket is kap. Válaszát előre köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Hogy mit ért a madárkája fején és szemei körül látható „zsíros” tollazaton, azt sajnos nem tudom. Talán ha küldene róla egy-két jó minőségű képet, az segítené a probléma meghatározását. Hogy a madárka dörzsölgeti a szemét a botokhoz, az szerencsés esetben a vedlés velejárója: viszketnek a növőben lévő, új tollacskái.

Kevésbé szerencsés esetben valamilyen külső parazita (atka) jele is lehet a vakarózás. Létezik erre megfelelő gyógyszer (SH-IVERMECTIN Light spot on), de jobb, ha állatorvos állítja fel a diagnózist, és ő végzi el a kezelést - főleg első alkalommal. A madárka napközbeni szunyókálását okozhatja a hirtelen borúsra vált idő - ám ha ez rendszeressé válik, és egy-egy bóbiskolás hosszabb ideig tart, akkor bizony betegség tünete is lehet.

Azt megint nem tudom pontosan, mit ért Ön a fej hátrahajtásán. Ha úgy érti, hogy a madárka oldalra-hátra tekeri a nyakát, és a fejecskéjét a szárnya alá dugja, akkor ez rendben van, mint póz: gyakran alszanak ebben a tartásban a madarak. Ha viszont szó szerint hátrafelé hajlítja a nyakát, nem pedig oldalra, akkor az semmiképp sem szokványos, és szintén megérne egy állatorvosi konzultációt. (Itt hívnám föl a figyelmét arra, hogy madarakkal viszonylag kevés állatorvos foglalkozik: őket nem lehet akárkihez vinni. Hogy hol talál a lakóhelye közelében madaras orvost - egzotikus állatok szakorvosát -, arról a neten tájékozódhat.)

A vitamin cseppekről én inkább lebeszélném… Megfelelő körülmények között tartott és táplált, fiatal madárnak nemigen lehet szüksége ilyesmire - vagy ha mégis, akkor arról orvos döntsön, és ő ajánljon biztonsággal alkalmazható, komolyabb készítményt.

Madárkájának jó egészséget és hosszú, boldog életet kívánok szeretettel: Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »