Madarak

Hullámos papagájom vedlik vagy beteg?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező nikica04

Kérdés

Üdvözlöm!

Az lenne a problémám, hogy van egy hím hullámos papagájom most lesz 5 hónapos (van gyűrűje piros), március óta van nálam, kb 2 és fél hónapja. Eleinte minden rendben volt, (mármint miután megszokta a helyét) nagyon mozgékony volt sokat játszott az ülőrudakon is ugrándozott, sokat csicsergett főleg amikor ki szoktam vinni (a teraszra, ami nyitott amikor jó idő van).

De kb. 3 hete amikor ki akartam engedni a kalitkából (szoktam a szobában röptetni) ki is jött és ahogy kirepült kiesett egy hosszú tolla nem tudom honnan nem látszódott a helye (azt gondoltam vedlik) nem volt utána rossz kedvű semmi változás nem látszódott rajt. Rá egy hétre kb. kiesett még egy hosszú tolla annál is ugyanez volt a helyzet semmi változás. Pihetollai is estek ki néha-néha egy-egy de amúgy rendben volt azt gondoltam vedlik.

De most egy hete kb. kiesett a két hosszú farktolla (és amúgy úgy látom hogy van helyette új de azok még rövidebbek) na és azóta hogy a farktollak kiestek nagyon kedvetlennek láttam kb. 2-3 napig csak ücsörgött az ülőrúdján és alig csicsergett még amikor kint volt a teraszon akkor sem pedig ott mindig többet szokott. Tehát leginkább úgy tudnám kifejezni hogy búskomornak bágyadtnak/szomorúnak/kedvetlennek tűnt és olyan is volt. Azt gondoltam hogy vedlik és azért estek ki tollak azóta nem esett ki nagy tolla egyébként. De megijedtem hogy esetleg nem e betegség :( a széklete normális olyan amilyen eddig szokott lenni szilárd zöld és fehér színű. Egy lábon alszik kissé borzolva úgy ahogy szokott. Nem váladékos a szeme és az orra sem. Tehát semmi ilyesmit nem tapasztaltam rajt. Csak azt hogy kedvetlen... T

ollászkodik rendesen kis pihetollak néha még most is hullnak de az szinte a kezdetektől fogva néha egy-egy. Leterítettem éjszaka fehér lepedővel hogy megnézzem hogy nem e atkás (olvastam hogy a vérszívó atka meglátszik rajt) de nem volt rajt semmi. Enni eszik rendesen meg iszik is. 2-3 napig volt nagyon kedvetlen és csak ücsörgött miután kihullott a két farktoll. Most már egy kicsit jobb kedve van meg már aktívabb is sokkal mint amilyen volt pár napig de még mindig nem az igazi szerintem. Az lenne a kérdésem hogy beteg, vagy lehetséges hogy vedlik és az viselte/viseli meg vagy magányos? (Kezdetektől fogva egyedül volt tartva, tehát nem volt párja) Amúgy is szívesen fogadok hasznos tanácsokat!

Köszönöm: Nikolett!


A képek megtekinthetők eredeti méretben a linkre kattintás után.

Válasz

Kedves Nikolett!

Mosolyogva olvastam az aggodalmait, mert eszembe jutott egykori önmagam, aki ugyanúgy pánikba esett a madárkája első, látványos vedlése alkalmával, ahogy most Ön is. A leírtak alapján szinte biztosra veszem, hogy pici kedvencének semmi baja, hisz a vedlés természetes (bár igen kellemetlen) velejárója a madáréletnek. Nem minden madárkát visel meg egyformán, de ha megszenvedi szegényke, sajnos abban sincs semmi szokatlan. Ebben a szörnyű melegben amúgy is nyűgösebbek a madárkák (legalábbis az enyémek igen), ha ehhez még ott a vedlés is ráadásnak, nem csoda, hogy kedvetlen szegény szárnyas.

Kérem tehát, hogy ne aggódjon: gyönyörű pincurkája rendbe fog jönni, amint kinőnek a szépséges, új tollacskái. Évente többször ismétlődni fog a dolog, de nem lesz mindig ilyen ijesztő, és időközben majd Ön is hozzászokik, hogy ez egy természetes folyamat, nem kell megrémülni tőle. Ha gondolja, nézze meg a madárkáim blogjában a jó öt évvel ezelőtti, idevágó bejegyzést, vigasztalásul:
http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2007/02/page/12/

Kívánok sok-sok boldog évet a madárkájával, egészségben és boldogságban:
Bukuli Ágnes

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »