Madarak

Hullámos papagájaim összevesztek...

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Batta

Kérdés

Tisztelt madár Szakértő! Él nálunk egy idősebb lány hullámos papagáj. Kb. fél éve találtunk hozzá egy fiatal fiúcskát. Nagyon jól meg voltak együtt az első időtől fogva. Néhány hónapja erős turbékolásba kezdtek. Beszereztem egy megfelelő odút is, a családalapítás reményében, amit a hölgy be is lakott. Néhány nap elteltével egy reggel arra ébredtünk hogy a lány teljes erejével püföli a fiút. Úgy kellett kimenekíteni a karmai közül. Azóta el vannak szeparálva, de így kicsi a helyük. Mi lehet ennek az oka? Mit tehetünk hogy a régi boldog békesség visszaálljon? Köszönettel várom válaszát!

Válasz

Tisztelt Kérdező! A hullámosoknál a domináns általában a tojó. Több oka is lehet a veszekedésnek, de mivel élőlényekről van szó biztos módszer és előírás nincs minden helyzetre, helytől és madártól függ, mire hogyan reagálnak.

A költéshez sok minden kell: megfelelő méretű élettér, fehérjésebb és változatos táplálás, odu, valamint a kedvező hőmérséklet, napos órák száma és a pár harmonizálása. A változatos táplálás: azaz lágyeleség, zöldeleség, ásványianyagok. Tehát, ha biztosan hím és tojóról van szó, akkor az odu levétele után ismét megpróbálható a közös tartás és később felügyelet mellett újra visszahelyezni az odut. A veszekedés oka az is lehet, hogy ha nem ivarképes még, vagy nem éppen a szaporodásra kész állapotban van a hím, a tojó közeledését nem úgy fogadta, ahogy azt a költéshez készülő tojó elvárta volna. Ezért az odu levétele elvileg megoldás lehet az agresszív viselkedés megszüntetésére és újra közös tartásra.

1 éves kor előtt nem célszerű tenyésztésbe fogni a hullámos papagájokat.

Üdvözlettel: Ráczné Cs. Tímea - hobbiállat tenyésztő

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »