Madarak

Hogyan szoktassam le kakadumat a tolltépésről?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Cockatoo

Kérdés

Sziasztok !

Pár éve kaptam egy kakadut egy jó ismerősünktől, de sajnos ő akkoriban teljesen vad volt, és depressziós. Tépkedte a saját tollát. Most hogy így az évek során sikerült hozzám szoknia, és teljes mértékben elfogad, szelíd, napi több órás törődéssel, úgy hogy folyamatosan mellettem van ( most is :) ) , még mindig tépkedi a tollát folyamatosan. Többfajta módszert próbáltunk már , hogy leszokjon róla ( Fokhagyama spray-t madaraknak, vitaminok , stb..), de eredménytelenül ! Nem tudnátok mondani, vagy valamilyen tanácsot adni, ami ebben segíthetne ?

Előre is köszönöm a választ ! Bodó Laci

Válasz

Kedves Laci!

Nincs jó hírem. A tolltépés kialakulása rossz szokássá válva nehezen kezelhető. Kaphatók különféle tolltépés elleni készítmények, de egyik sem igazán hatásos. Állatorvosi gallér felhelyezésével látszólag és ideiglenesen kinőhet a toll, de a gallér eltávolításával szinte biztosan újra kezdődik a probléma. Arról nem beszélve, hogy az intelligensebb papagájok, mint a kakaduk is idegrendszeri tüneteket fognak produkálni, annak arányában, minél hosszabb ideig van fenn a gallér. Nagy röpde, állandó elfoglaltság biztosítása lehet megoldás.

A pár vásárlása válik be leginkább, de csak akkor, ha szimpatikusak egymásnak, mert, ha nem harmonizálnak a helyzet csak tovább romlik. Mindezek a "megoldások" igen költségesek és nem biztos, hogy sikert hoznak. Ez esetben el kell fogadni, hogy okos madarad van, ha nem is túl szép.

A kezelések sikere sokban múlik a madár faján is, mivel az olyan fajokra, mint goffini,csupasszemű,salamon, rózsa, kevésbé jellemző a tolltépés, ha esetleg előfordulna az csak erős stressz hatására, melyet megszüntetve általában 100%-os a gyógyulás. Ennek esélye sárga és fehérbóbitás kakaduk esetén nem sok, malukunál szinte semmi.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »