Madarak

Sophie most lesz három éves, tojó, hófehér, recesszív kis kanári

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Forsythia

Kérdés

Kedves Rácz Sándor!

Sophie most lesz három éves, tojó, hófehér, recesszív kis kanári. Sajnos recesszív lévén mondhatni elég könnyen lebetegszik, mindig van vele sajnos valami. Mikor hozzám került időbe telt míg felfedeztem, mire van szüksége recesszív létén - folyton meg volt fázva, és a toll is elkezdett kihullani a fején. Azóta kap fokozottan A-vitamint és jobban oda is figyelek rá. Kb egy hónapja a jobb szárnyán egy abnormálisan növekedő toll elég nagy gondot okozott, először kihúzta, de a tok természetesen bent maradt, újra és újra kinőtt, azóta mellette még egy ilyen, de mostanra valahogy nem tudni hogy, de ez rendbe jött. Elkezdtek kinőni ezek a tollkezdemények rendesen. Kapott antibiotikumot is, előtte még korábban MegaBac-ot, mert valamit találtak a székletében (mintha gombás fertőzést mondott volna az állatorvos, de nem vagyok benne biztos). Amiért írok, az az, Sophie 2 napja szinte csak alszik, sokat pihen, bágyadtabb, néha visszacsipog a hímnek (külön kalitka), de ma már enni sincs nagyon kedve. Inni úgy iszik, a széklete pedig teljesen folyékony, fehér, átlátszó jellegű. Az alapján, amit találtam információt és gondolok, szerény véleményem szerint fertőzésre vagy vírusra utalnak ezek a tünetek. Ám hiába, nem értem, pont most mikor a szárnya elvileg gyógyult - nem 100%-osan gyógyult, de már csak minimális gyulladás, a toll töve sem piros már, hanem fehér- , ha ne adj isten a szárnyában történt valami - elfertőződött seb, bár nem látszik annak - azt is ki fogják mutatni mikroszkópián (székletből) ? Nem tudom milyen gyorsan tud erre válaszolni - előre is köszönöm azért a segítségét-, jelenleg az a terv, hogy állatorvosi klinikára semmiképpen nem akarom most áthurcolni a városon, de a székletét elviszem, csinálnak egy mikroszkópiát, és remélhetőleg kimutatható lesz belőle a fertőzés vagy vírus, vagy bármi ami baja van. Ilyen állapotban, mint amiben most van, amúgy sem lenne azt hiszem javasolt (kint 5 fok lehet). Ha pedig végképp nem eszik, mit adhatok neki? Köszönöm a válaszát. Lilla

Válasz

Kedves Lilla!

Tollciszta képződés viszonylag sűrűn jelentkezik a nem intenzív kanárik párosításakor. Ezek a madarak valóban mindig gyengébbek maradnak, tudatos tenyésztéssel (intenzív x nem intenzív)szaporított társaiknál. Valószínű, hogy a rossz tollképződésben résztvevő tolltok eltávolítása lenne a tollhiba megoldása, megfelelő utókezeléssel. Az itt lévő esetleges fertőzést nem fogja székletminta vizsgálat kimutatni. Viszont úgy tűnik van nagyobb probléma is, amit minél gyorsabban érdemes lenne szélesspektrumú antibiotikummal kezelni.

Persze, ha gombás fertőzés okozza a gubbasztással mutatott tünetet, akkor az antibiotikum csak ront a helyzeten. Vagyis a mielőbbi orvosi vizsgálatra lenne szükség. A tollképződési problémák valamelyest csökkenthetők a vedlésekre kifejlesztett vitaminkészítményekkel, mint például a Versele-laga cég Muta-vit elnevezésű készítménye. Ha egyáltalán nem vesz fel táplálékot a madár, akkor kézzelnevelő tápszerrel, szőlőcukros vízzel lehet próbálkozni.

Ilyenkor kifejezetten nagy a meleg igénye, 30-34 C fokos hőmérsékletet kellene biztosítani, például infra, vagy spotlámpa segítségével. Ha a madár szállítható állapotba kerül(iszik,táplálkozik), szállítása letakart kalitban történjen, főleg, ha gyalogosan szállítaná. Ha megoldható, a kalit alá melegítőpalackot helyezzen.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »