Madarak

Kanárimnak adhatok narancsot, mandarint, banánt?

kategória Madarak
Kérdező iszit

Kérdés

Kanárimadaramnak adhatok narancsot, mandarint, banánt?

Válasz

A kanári táplálékpalettája nagyon széles. Hazájában, az egész évi enyhe klíma mellett, szinte állandóan félérett, vagy frissen érett magokkal táplálkozhat. Hogy eközben nagyszámú növényfajták magját is megeszi, az nem kétséges. A legkülönbözőbb növényrészek - a levéltől a termésig - és rovarok egészítik ki a táplálékát.
Az eledelajánlat eme sokaságát egy tenyésztőnek meg kell kísérelnie pótólni.

A főeledel:

A kanáriknak, mint főeledelt, száraz -por és szennyeződésmentes- magokat (magkeveréket) adunk. A főeledel mindig rendelkezésre kell, hogy álljon.


A kanáritenyésztésnél használt száraz magok:

Olajos magok:


1. Repce.
Ennek a magnak a zsírtartalma 35-42%. Foszfor,kálium és kálciumtartalma miatt nagyon fontos eleseség.A relatív magas fehérjetartalom (kb 18-25%) miatt a kanárieledel fő alkotórésze lehet.
2. Négermag
Zsírtartalma kb 40%. Minden adott mag közül a legszívesebben fogyasztott, de az egyik legdrágább eledel.
3. Kender
A kender zsírtartalma kb. 30%, fehérjetartalma kb. 22%. A kender emeli a tollazat fényét és jól illik, mint télieledelalkotórész a kanári átteleltetéséhez hideg tél esetén.
4. Len
A len értékes mageleség, főleg a vedlés alatt, mivel a kovasav és a foszforsav részaránya a tollazatképzés szempontjából. Relatív nagy részaránya van vitamin B1, B2 és nikotinsavban. A len jótékonyan hat a gyomorra és bélcsatornára. A zsír és fehérjetartalom hasonló a kenderéhez.
5. Napraforgó
Magas az ásványianyagtartalma. Zsírtartalom kb. 56%, fehérjetartalom kb. 20%.A napraforgómagok előmozdítják a tojásrakást, illetve vedlésnél alkalmazható, mivel a tollazat fényét emelik.
6. Mák
A mák zsírtartalma 42%, fehérjetartalma 20%. Gazdag foszforsavban, ami a tollképzésnél fontos. A máknak diabetikus hatása lehet hasmenésnél, vagy bélgyulladásnál.

Liszttartalmú magok:

1. Fénymag
A magas szénhidráttartalma miatt (kb. 50%)  nagyon fontos a költés sikeressége szempontjából.
2. Köles
Zsírtartalma kb. 4%, szénhidráttartalma kb. 50%. Több változata ismert,a torzsa virágzatú fajtát a madarak szívesebben fogyasztják.
3. Zab
A zab értékes energia és fehérjehordozó (kb. 12%).Könnyen emészthető.
4. Fűmag
Fehérjetartalom kb. 6%, alacsony zsírtartalom kb. 20 % és magas szénhidráttartalom.

Kanárieledelkeverék majdnem annyi féle van, mint amennyi tenyésztő. A kereskedelem is igen nagyszámú, változatos magkeverékeket kínál. Legtöbben a saját keverékükre esküsznek és azt gondolják, hogy ezzel sikerük lesz. A madarak igen gyorsan megszokják azt az eleséget, amit felkínálunk nekik. Ugyanakkor minden változtatás, ami az összetételt illeti, átállást jelent számukra és ez bizonyos helyzetekben egézségügyi problémákhoz vezethet.

Csíráztatott takarmány:

A pintyfélék a szabadban tavasztól őszig nagyrészben félérett, vagy friss vadfűvek magvait fogyasztják. Sok tenyésztő ezt az értékes eleséget csak ritkán tudja beszerezni. Egyrészt hiányzik az ehhez szükséges szabadidő, a beszerzés a hétvégére korlátozódik, másrészt a vadmagvak, gyommagvak gyűjtése -a kémiai gyom és rovarirtószerek miatt - gyakran nem veszélytelen.
A madaraknak azonban nemcsak a száraz kell fogyasztani. Egész évben lehet csíráztatott takarmányt adni.
Sok kanáritenyésztő azonban nem ad csíráztatott eledelt, mert rossz tapasztalataik voltak, vagy esetleg más tenyésztők informálták rosszul. Ezek a rossz tapasztalatok gyakran egy nem alkalmas csíráztatási metódus tapasztalatából származhatnak.Íme egy sokak által használt és bevált csíráztatási eljárás:
A mageleség kb 6-8 óra áztatás  után egy kis szűrőbe kerül, majd a szűrőt egy zacskóba tesszük és lezárjuk. Meleg helyen tároljuk. Legalább naponta kétszer átmossuk a magokat és a zacskót kimossuk. Így az eledel és a zacskó mindig nedves marad. Legkésőbb 48 óra után mutatkoznak az első csírák és az eleség felhasználható.
Használat után a zacskót alaposan kiöblítjük, illetve cseréljük. A csíráztatott eleséget lapos edényben és vékony rétegben ajánlatos a madaraknak adni.  Így legfeljebb megszáradhat,  de alig savanyodhat, vagy penészedhet.
Csíráztatáshoz a főeleségből majdnem minden mag felhasználható. A lenmag viszont nem alkalmas. Vízzel való keveredésnél nagyon hamar egy ragacsos anyag képződik, amely semmi esetre sem etethető.

Zöldeleség és vadmagvak:

Zöldeleség és a vadmagvak többek között a legfontosabb vitaminhordozók. Egyidejűleg ezekkel a nagyértékű "eleségnövényekkel" sok ásványi anyag és nyomelem kerül a madár szervezetébe.
Aki látja, hogy a kanárik hogyan vetik magukat a zöldeleségre, biztos nem tiltja el a madarait ezektől a csemegéktől.
Sok zöldeleségnövénynél nemcsak a levelek értékesek, hanem a megérett (tejes) magtartó tok is. A növények hihetetlen sokasága lehetőséget ad arra, hogy minden évszakban ízletes, friss, vitamindús, változatos eleséget kínáljunk madaraink számára.
A zöldeleség gyűjtése - magtokkal együtt, vagy anélkül - a szabad természetben a legolcsóbb fajtája az eleség beszerzésnek. Arra azonban ügyelni kell, hogy csak olyan területekről gyűjtsünk növényeket, ahol nem történt rovar és gyomírtás. Útszéli területekről, vasúti sínek környékéről se szedjünk növényeket, mert ólommal, vagy más káros anyaggal érintkezhettek.
A következő néhány példa egy kis áttekintést ad a zöldetetés lehetőségeiről, a teljesség igénye nélkül.

Saláta:
Mint általános zöldnövényt szívesen adjuk madarainknak,azonban könnyen hasmenést okoz. Gazdag A és C vitaminban, illetve provitaminban.

Spenót:
Kiváló ásványianyaghordozó,Gazdag C ,és K vitaminokban.Kora tavasszal és késő ősszel van jelentősége.

Petrezselyem:
Magas a C vitamin tartalma és gazdag ásványianyagokban.

Kapor:
Használható gyomor- és bélpanaszok esetében megfelelő olajtartalma miatt.

Tyúkhúr:
Egy nagyon jó zöldeleség, amit imádnak a madarak, télen még a hó alatt is található.

Gyermekláncfű:
Szívesen fogyasztják a madarak, elősegíti az emésztést, gazdag E és D vitaminokban.

Zöldség,gyümölcs:

A gyümölcsök és zöldségek a madarak étrandjében további vitaminhordozók. Leggyakrabban almát és körtét etetünk, amit madaraink nagyon szívesen fogyasztanak.
A leveles zöldségeken kívül adható még uborka, paradicsom, dinnye, tök, sárgarépa.
Az uborkának mindenek előtt a tollváltásnál van jelentősége, mivel tartalmazza azokat a fontos ásványi sókat, melyek a tollfelépítéshez szükségesek.
A legnagyobb jelentősége a színkanáritenyésztésben a sárgarépának van. Magas karotintartalma miatt (9mg / 100gr) a piros kanárik színezésében felbecsülhetetlen szerepe van. A répa segítségével a tollak pirosítása nagymértékben elérhető. Természetesen kell, hogy legyen egy öröklött hajlam a piros lipochrom szín eléréséhez. Egy sárga madárból répa etetésével nem varázsolhatunk narancs, vagy akár piros színű madarat. A karotint a madarak elegendő mennyiségben reszelt répából, vagy az abból nyert léből vehetik fel. Konyhagépek, aprítókészülékek itt nagy segítségünkre lehetnek.
Répa, vagy répalé a vedlés előtt és a vedlés alatt szünet nélkül rendelkezésre kell, hogy álljon. Amennyiben kihagyjuk a répa etetést, a madarak tollazata foltos lesz. A későb növő tollak a fontos színanyag nélkül maradnak.
Hosszabb idő után a madarak nem szívesen fogyasztják a reszelt répát. Ekkor felaprított zöldséget, almát, körtét, mákot, zabpelyhet, vagy hasonló nyalánkságokat keverjünk hozzá. Így a madarak további répafelvételre vannak kényszerítve.

Lágyeleség:


A lágyeleség fontos, hogy állati fehérjét is tartalmazzon. Nélkülözhetetlen a tenyésztési előkészületnél, a fiatalok felnevelésénél, vedlésnél és gyenge madarak erősítésénél.
Azelőtt minden tenyésztő saját maga állította elő a tojásos lágyeleséget. Ezután majdnem annyi titkos recept volt, mint tenyésztő. Ma már gyakrabban a szaküzletekben kapható és ajánlott "csőrkész" lágy- és tojáseledelt használjuk, melyekből jónéhány kiváló minőséget képvisel.
Egyes tenyésztők a kész lágyeleségekhez még pótlólag bizonyos alkotórészeket adnak.Ezek lehetnek: keményre főzött tojás, vitamin - és mészkészítmények, színadalék.
Fontos az előkészítésnél, hogy a lágyeleséget vízzel, gyümölcslével, vagy reszelt répával nedvesítsük.
Könnyű, nedves állagú masszát kell, hogy képezzen. Nagyon nedves lágyeleség emésztési zavarokat okoz. Melegebb évszakban a lágyeleség gyorsan megerjed, Az ilyen eleség káros.Ha a reszelt répát ilyenkor egy külön tálba adjuk és a lágyeleséget csak vízzel nedvesítjük,akkor az erjedési folyamatot kizárhatjuk.
A tojás, (ha adunk a lágyeleséghez) relatív nehéz emésztésére való tekintettel, ne legyen túl nagy mennyiségű a lágyeleségben!
Mivel a "hőmérsékletsokk" a tojásfehérjét nehezebben teszi emészthetővé, a tojást hideg vízzel tegyük fel főni. A forrásidő 10 perc. Ezután a tojást nem öblítjük le hideg vízzel, hanem hagyjuk lassan kihűlni.
Íme az egyik saját lágyeleség receptem:
1 főtt tojás

2 evőkanál "Orlux Eifutter für rote Kanarie" lágyeleség (Ehhez már hozzá van keverve az intenzív színező is, pl Can-tax)

1/4 reszelt répa
1 teáskanál mák
1 teáskanál négermag

Ásványianyagok és élelmiszeradalékok:

Aki kanárijait változatosan és bőségesen ellátja zöldeleséggel, csíráztatott eleséggel, gyümölccsel és ezenkívül lehetőséget ad madarainak megfelelő mennyiségű napozásra, annak alig van oka, hogy az eleségbe különösebben nagyobb mennyiségű ásványianyagokat és vitaminokat pótoljon.
Van azonban a tenyésztési év alatt olyan szituáció, mikor a madáron mégis a vitaminhiány jelei mutatkoznak. Ilyen szituációk léphetnek fel a tenyésztési időszakban, a vedlésnél, vagy betegségek során. Ezekben az időszakokban multivitamin készítményeket adhatunk madarainknak. Hogy a nyomelemeket és ásványi anyagokat pótóljuk, galambköveket, szépiát, és egy külön edény szárított tojáshéjat állíthatunk rendelkezésre. Ezenkívül egész évben legyen madaraink számára elérhető egy méretes tepsi folyami homok.

Vitaminok:

A vitaminterjesztés trendjét a madártenyésztésben is megtaláljuk. Vitaminkészítmények tömkelege és rengeteg vitaminnal gazdagított eleség található a kereskedelemben.Az a madártartó, aki madarai egézsége miatt aggódik, gyakran értelmetlenül és megalapozott szükségesség nélkül használja ezeket. Gyakran a "sok sokat segít" mottó alatt.
Egy kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás mellett - amely nagymértékben tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, zöldeleséget - valamint optimális tartási körülmények mellett nem, vagy csak ritkán szükséges plusz vitamin adagolása. Túl sok vitamin gyakran károsabb lehet, mint egy feltételezett vitaminhiány!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »