Madarak

Kért tettem-e nimfa papagájomban?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Pálma

Kérdés

Ne haragudj, hogy levelemmel zavarlak, de eléggé zavarban vagyok. Lehet, hogy kárt tettem a nimfa papagájomban, és nem tudom tehetnék -e érte valamit. Pedig sokat olvastam, de nem emlékszem, hogy van-e jelenlegi kérdésemre valahol válasz. Szóval: két hete vettem egy - az eladó által fiatalnak mondott- nimfát. Elég tartózkodó, mondhatnám riadt madárka, bár nem csodálom mert négyen voltak egy kalitkában, most meg csak ő van. Úgy tűnt kezdünk összemelegedni, bár a kezemre mindig fújt. Amúgy reggelente már üdvözölt, kíváncsi volt rám. Úgy gondoltam ideje kiengedni a szobába, reptetni egy kicsit. Gondoltam, ha késő délután engedem ki akkor estefelé majd be akar magától is menni a kalitkába. (olvastam a net-en!) Nem így történt. Megült a könyvespolcon,habár ijedt volt, de nem igyekezett befelé.

Gondoltam megfogom, és meglepődtem, mert először hagyta is magát, de aztán elkezdett vergődni a kezemben, és ügyetlenül tartottam, féltem, hogy megnyomom, ki is szabadította magát, de sajnos a farktollai nagy része a kezemben maradtak. Most nem tudom mit tegyek.Borzasztóan sajnálom, de ez gondolom kevés. Ki fog nőni a tolla? Tudom, a tyúkoknak igen, de nem tudom , hogy ez minden szárnyasnál így működik-e. Mennyire sínyli meg? Ha kinő, addig amíg nem, kiengedjem újra? Most ugyan ez a legnagyobb gondom, de még egyet kérdeznék. Az etetése. A papagájoknak való magkeveréken kívül, a fürtöskölest is adom neki, ez a kedvence, de nem tudom rászoktatni a zöldségekre. Sütőtököt, répát, almát, uborkát, mikor mit, reszelek neki és főtt tojással összekeverve adom oda. Gyakorlatilag nem látom, hogy enné. Talán a sütőtökös variációból szokott fogyni, de nagyon kevés. Gondolom az állatkereskedésben nem nagyon kényeztették őket ilyesmivel. Van remény, hogy megkedveli? Ha nem mivel pótolhatom a vitaminokat? Jobb szeretném, ha azt mondanád , hogy megkedveli idővel, mert a mesterséges dolgokért, vitaminokért nem rajongok, csak végszükségben. Előre is köszönöm a választ.

Válasz

A papagájok többsége, mégha szelíd, akkor sem szereti, ha úgy fogják, meg, hogy a szárnyait leszorítják. Jobb módszer kézre, vagy egy botra felléptetni és azzal tenni a helyére. A faroktollak képződése egy-két héten belül már látható lesz. A nimfák elsősorban magevők, amiket különböző érettségben, illetve vízben puhítva, csíráztatva, vagy zöldeleségként is lehet etetni. Lágyeleséget inkább csak a költési időben vesznek fel, de 1-2 hetente eléjük lehet tenni kb. teáskanálnyi frissen készített keveréket. A gyümölcsök közül az almára kapnak rá a leggyorsabban, de teszteléssel, többször felkínálva más gyümölcsökre is rászoktathatók. A vitaminok egy részét mindenképp vitaminkészítmény formájában lehet csak a lakásban tartott madár szervezetébe juttatni. Ajánlhatók madarknak gyártott multivitaminok, illetve a jelen és az elkövetkező időszakban különösen nagy jelentősége lesz az "E" vitaminnak. Antioxidáns hatásával segít az esős időszakban aratott magvakban lévő gombák káros hatását csökkenteni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »