Madarak

Milyen idős korban vegyem meg a papagájt, hogy könnyen szelídíthető legyen?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Sirla

Kérdés

Kedves Dr.Háziállat!

A kérdésem az, hogy mennyi idősen kell beszerezni a papagájomat, ahhoz, hogy kézhez szoktathassam, meg, hogy úgy, ahogy megkedveljen?

Válasz

Kedves Érdeklődő!

3-5 hónapos kézzel nevelt papagájt ajánlok, velük könnyebb, mint egy állatkereskedésből beszerzett, elhanyagolt egyeddel.

 

KÉZZEL NEVELT PAPAGÁJ, ÉS KÉZZEL NEVELT PAPAGÁJ KÖZÖTT ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG LEHET.

A 'futószalagon' táplált, és a családi környezetben, odafigyeléssel, gondoskodással cseperedett madár között igen eltérő viselkedési formákat lelhetünk fel.

Ha a kismadarat csak az etetés idejére vesszük kézbe, s annak végeztével visszakerül az inkubátorba, vagy társai közé, akkor önállóvá válása után visszavadulhat, és nem sokban fog különbözi egy szülők által nevelt példánytól.
Ha nevelésére kellő időt, odafigyelést fordítunk, etetés előtt - közben - után foglalkozunk a kismadárral, simogatjuk, beszélünk hozzá, akkor válik belőle igazán szelíd, kezes madár.

Csak zárt gyűrűs, tenyésztői bizonylattal /CITES igazolás/ rendelkező madarat vásároljunk meg!

Kinek ajánlott a papagáj, mint társ?

Ne tartson papagájt:

aki, csak azért szeretne, mert a TV-ben, vagy a szomszédnál látta,
aki, szereti a csendet, mert a legtöbb papagáj (még a legcsendesebbek is), főleg reggel és este szeretnek locsogni, rikoltozni,
aki rend-tisztaság mániás, mert a madarakkal, mint minden háziállattal kosz is jár
aki toll allergiában szenved,
aki nem tud elég időt, energiát szánni tollas kedvencére.

Csak az tartson papagájt:

akinek jut elég ideje a madárra, szeretettel, gondoskodással fordul minden állat felé, és elfogadja, hogy a papagáj összetett, külön személyiség, egyéniség.

A madárnak is van lelke, vannak jó és rossz tulajdonságaik is. Így kell őket elfogadnunk, és szeretettel, odafigyeléssel kell lennünk irántuk.

Fontos információk a papagájok megvásárlásához:

házikedvencnek csak és kizárólag kézzel nevelt, szelíd madarat válasszanak.
csak egészséges, rendezett tollazatú, hibátlan madarat vigyenek haza.

A papagájok beszédre tanítása:

A papagájok nagy része megtanítható ’beszélni’, de ne felejtsük el, hogy a madarunk nem beszél, hanem beszédet, illetve hangokat utánoz. A beszéd- és hangutánzó képesség faj-egyedfüggő.

Tévhit, hogy csak a hím ivarú madarak 'tanulnak meg beszélni', számos tojó is kiváló hangutánzó. A papagájok beszédtehetségének több oka van. Egyrészt anatómiai sajátosságuk: a gégefőről hiányzik egy olyan izom, mely a legtöbb madárfajnál megtalálható, másrészt igen egyszerűen: szeretnek hangokat, viselkedésformákat utánozni.

A papagájok a férfiak hangjánál, jobban, könnyebben utánozzák a női és gyerek hangokat. Nemcsak emberi hangokat képesek élethűen visszaadni, hanem más állatok pl.: más madarak, kutyák hangját, sőt a telefoncsörgést, és riasztó pityegést, dudaszót is kiválóan utánozzák. Jó beszédutánzó képességekkel rendelkező madarak még a: szarkák, varjak, hollók és a beók is.

Beszédutánzás tekintetében a kézzel nevelt, szelíd madarak jobban, könnyebben, hamarabb megtaníthatók beszélni, mint 'vad' társaik. (Mint a vadon fogott, vagy szülők által nevelt példányok)

Hogyan tanítsuk madarunkat?

Beszédre tanítani, csak szelíd, kiegyensúlyozott madarat lehet. Ha a madár vad és fél tőlünk, akkor közeledésünket támadásnak véli, és csak menekülni fog.
Nyugodt környezetet kell biztosítanunk számára. Ahány ház, annyi szokás. Mindenki más és más tanítási formára esküszik.

Vannak, akik a kalitka mellett, folyamatosan ismételgetik a kívánt szavakat, mondatokat. Mások magnóra felvett szöveget játszanak le a madárnak.
A legcélravezetőbb módszer, amikor valamilyen kontaktusba lépünk a madárral, ez lehet etetés, simogatás, takarítás, akkor szólítsuk a nevén, vagy a kívánt szavakat ismételgessük neki. A kezdet itt is nehéz. Sokat feladják, hogy 'ez a madár biztosan nem beszél', és utána egyszer csak megszólal. Az első szó megtanítása a legnehezebb, később már könnyebben tanulnak. Idővel, már tanítás nélkül is megtanulnak kifejezéseket, füttyöket. Vigyáznunk kell, hogy a madár jelenlétében ne káromkodjunk. Ezeket tanulják meg szinte a leghamarabb. Némely papagájt nem kell tanítani, maguktól kezdenek el beszélni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »