Madarak

Hogyan szelídítsem meg kissándor papagájomat?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező djtoky

Kérdés

Hello. Olyan kérdésem lenne, hogy a Kissándor papagájom meg van már 2-3 éve ha sokat törődöm vele akkor eszik a kezemből de kicsit félve... Hogyan és mivel tudom elnyerni a bizalmát?

Válasz

Papgáj szelídítése:
A papagáj természeténél fogva társaságkedvelő. Fajtársaitól elzárva, mi fogjuk azokat pótolni, és hozzánk fog kötődni. A szelídíthetőségben természetesen van egyedi különbség. Az egyiknek a kapcsolatteremtés kezdetén elég, ha bedugjuk az ujjunkat a kalitkába, a mellkas elé, máris ráül. A másikkal hosszabb ideig jutunk el idáig. A lényeg az, hogy türelmesek legyünk és ne várjunk ettől a kis madártól többet, mint amire képes. Türelmünk következetességgel párosuljon.

A papagáj előbb-utóbb megszokja elfogadja az új gazdáit. Hirtelen mozdulatokat, durva megfogást kerülni kell, szelídítéséhez használatos csemegeként megfelel a fürtös köles.


Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen szelídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott eleségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lépés:kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgásteret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktassuk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a kalitkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorításától!

Ha a madár már magától az ujjunkra ül, kezdhetjük a beszédre való tanítását.
A sikeres beszédretanításnak csak az egyik feltétele, hogy tehetséges legyen a tanítvány. Legalább ennyire fontos, hogy a türelem és kitartás belőlünk se hiányozzon. Nemegyszer hallottam már a "pedig és megtettem mindent, mégsem tanult meg a Pityu beszélni, biztos becsapott a tenyésztő" szöveget. Rákérdezés után kiderült, hogy az a "minden" elég kevés volt. Bömbölő TV, a család ezernyi zsivaja mellett bajos egy madarat tanítani. Pláne úgy, hogy a madár bent ül a kalitkában, előtte a gazdi, aki sorban gügyögi a mondatait. Már amikor el nem felejti, mert akár napok is kimaradhatnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »