Madarak

A légcsőatkát elkaphatják a zebrapintyeim az amandina pintyeimtől?

kategória Madarak
Kérdező clever48

Kérdés

Üdvözlöm! Szeptemberben kaptam a szüleimtől, egy pár gould amandina pintyet, a már meglévő zebrapintyeim mellé. Sajnos a helyzet úgy adta, hogy meg kellett válnom a gouldoktól 3 hónap után. A vevő 1 nappal az átadás után jelezte, hogy a madarak légcsőatkásak. Nem tudom, hogy ez mit jelent, ráadásul egy pár napig együtt voltak a zebrapintyeimmel, és nem tudom, hogy elkaphatták-e az atkát. Mi tévő legyek, hogyan tudom megállapítani, hogy elkapták-e vagy nem, és hogyan lehet ezt kezelni. A zebrapintyeim most éppen fiókát nevelnek, de a tojónak megy a hasa, ez normális??(lehet hogy a tojástól amit naponta adok neki) Mit adjak a fiókáknak enni? A fiókák is veszélyben vannak?? Szívélyesen várom mielőbbi válaszát! Üdv: K. Dániel

Válasz

A légcső atka a gould amandináknál viszonylag sokszor előfordul, de a zeprapintyekre nem jellemző. Kevés az esélye, hogy a zebrákra átterjedt volna. Ha valóban fertőzöttek a szülők, úgy az a kicsikre is átterjed. A fertőzöttség mértékétől függ, hogy tünetmentesek, vagy a betegség letális. Megelőzésként, kezelésként Ivermectin spot on light készítménnyel lehetne becseppenteni a szülők tarkóbőrét. Ha nincs nyilvánvaló tünet, mint a nehéz, "kattogó" légzés, akkor a kezelést a fiókák kirepülése után javaslom használni, a fiókákon és a szülőkön egyaránt. Nem csak a légcsőatkák ellen, de egyéb atka, tetű és féregfertőzés, vagyis gyakorlatilag minden külső és belső élősködő ellen hatásos.

A hasmenés oka lehet nagy mennyiségű lágyeleség, illetve annak összetétele, minősége. 5-6 fióka felneveléséhez is elegendő naponta egyetlen teáskanál tojásos lágyeleség, kiegészítve némi csíráztatott maggal, néhány lisztkukaccal. A tojást 25-30 percig érdemes főzni, mivel ennyi időnek kell eltelni 60Celcius fok feletti hőmérsékleten, hogy biztosak lehessünk benne, hogy az össze káros bacilus elpusztult. Ha a hasmenés 1-2 nap alatt nem szünik, akkor szükséges lehet antibiotikumos ivóvíz itatása.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »