Madarak

Lehetséges, hogy a tojó papagájom tojni is fog?

kategória Madarak
Jelleg Szaporodás
Kérdező Martika1

Kérdés

Előzmény: http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/nem-tudom-eldonteni-hogy-milyen-nemuek/18194/

Amint a Doktor Ur mondta,hogy: "Ami egy kis bizonytalanságot okoz, az az, hogy deformálódott a viaszbőr, illetve a lutínó (piros szemű) madaraknál a hímek viaszbőre is hússzínű maradhat." lehetseges az hogy a tojo papagájom tojni is fog? Honnan fogom megtudni? Hogyan veszem észre hogy tojni akar? Még nem láttam pározni őket. Miért van az, hogy néha de csak néha árdekes hangot ad ki mikor szuszog, de nem vettem észre a viselkedésén,hogy beteg lenne, eleven, fürge, jol eszik,nem csendes,néha egy lábon alszik. Mi lehet ennek az oka? talán az hogy tojni akar? És ha nem pároztak hogy érhetem el azt, hogy pározzanak? Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Válasz

Nem doktor- díszmadártenyésztő-szaktanácsadó :) Speciális műfaj az egzotikus madaraké, kevés a szakember az országban, pláne állatorvosi diplomával.

A "szuszogás" oka lehet a deformált viaszbőr is, ha nincs egyéb betegségre utaló tünet. Viszont a deformáció utalhat idősebb madárra is. Az egészséges madarak egy lábon alszanak (volt is erről egy régi tanmese :) ). A tojásrakás előtt a tojó háta kissé görbül, a kloáka előtt hasrész elődudorodik. Az aktív papagáj pár egymást etetgeti, sokat foglalkoznak egymással. A költést elősegíti a lágyeleség etetése, "E" vitamin itatása. Gyorsabban megjön két madár kedve a párosodáshoz, ha látja fajtársait, persze ez csak egy ötlet a sok közül, amennyiben van lehetőség újabb pár beszerzésére. Az állandóan túl jól tartott, kényeztetett madarak legalább olyan nehezen szaporodnak, mint a rossz körülmények közt élők, aminek az oka lehet elhízás, de főként a késztetés hiánya. A költési időszak kezdetén indul a vegetáció, a rügyek, zöld növényzet tele van az említett "E" vitaminnal, a megjelenő rovarok bőséges fehérje és kalciumforrást jelentenek. Ha ezt a folyamatot ügyesen utánozzuk, jó kelési eredményeket érhetőnk el.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »