Madarak

Mennyi máriatövis magot adhatok a papagájomnak?

kategória Madarak
Kérdező Csipcsup

Kérdés

Kedves Sándor ! A kérdésemet azért nem magánlevélben teszem föl, hogy mások is tanulhassanak az Ön válaszából. A kérdés tárgya pedig a máriatövis mag, amire nagy szüksége volna nem csak az én két madárkámnak, hanem egy kedves ismerősöm hullámos hölgyeinek is. Igen ám – csakhogy semmi kincsért nem hajlandó a csőrébe venni ezt a csodatövist egyik madárka sem a négy közül. A másik gazdi ma szerzett máriatövis olajat, és csodák csodája: a madárkái boldogan elfogadták, a kedvenc tyúkhúrjukra cseppentve. Viszont egyikünk se tudja, milyen gyakorisággal, milyen dózisban kéne adagolni ezt az újabb elixírt, hogy hatása is legyen, de meg se mérgezzük vele a madárkákat. Én almára vagy almás tojásra tudom csöppenteni nekik: mindkét csemegét egy másfél decis („nagy patkó”) etetőből szokták lakmározni.

(Ezen nem lehet változtatni, mert faxnis madárkáim elmenekülnek, ha nem a megszokott edényben kínálok nekik valamit.) Hány csepp máriatövis olaj kéne egy ekkora adag hamiba? És hogyan? Csak cseppentsem a tetejére, vagy keverjem el szépen? Ha túl nagynak találja az adagot, határozzon meg kisebb dózist: majd azt teszem a többi tetejére. Mennyi apróra vágott almára, mennyi olajat tegyek? És milyen gyakorisággal adjam nekik? Hetenként egyszer? Kétszer? Vagy két hétben egyszer? Mit gondol Ön erről? Van-e valami esetleg, amiből többet kell adni a madárkáknak, amíg kapják ezt az olajat? Vagy épp ellenkezőleg: van-e valami, amit kerülnünk kell a kúra idején? És egyáltalán: meddig tartson a kúra? Vagy ezt is kaphatják folyamatosan, életük végéig, mint például a LACTIFERM-et? Válaszait várja és előre is köszöni négy madárka meg két gazdi.

Válasz

Ha a patkóetető 1,5 dl-es azzal semmi gond, de, ha ezt telerakja lágyeleséggel, gyümölcscel, az már igencsak problémás lehet. Tojásos lágyeleségből két naponta egy teáskanálnyi bőven elég egy párnak. Erre mehet egyetlen csepp máriatövis olaj. Túladagolása esetén hasmenés jelentkezhet, ami automatikusan megszünik az olaj megvonásával. Ilyenkor a lágyeleség, gyümölcs etetését is fel kell függeszteni a tünet megszűnéséig. A máriatövis nem csupán megállítja a máj "elfajulását", de regenerálja is. Mi mag formájában etetjük, olajat csak olyankor adtunk, mint egy, a közelmúltban vásárolt amazonpapagájunk esetében, aki az ólommérgezése miatt fellépő hányinger következtében teljesen felhagyott az önálló evéssel.

A máriatövis hatékonyságát jól demonstrája, hogy az első röntgenen látható jelentős májzsugorodás, a második kép alapján egyetlen hét elteltével némi fejlődést is mutatott. Azóta a magkeverékének kb. 10%-a máriatövis mag. Ha visszanyeri eredeti 70 dkg-os testsúlyát és teljesen tünetmentes lesz, akkor elesége, miként az összes többi papagájunk magkeveréke 1:20, 1:30 arányban fog máriatövis magot tartalmazni. Vagyis a kérdésre válaszolva, nem kúraszerűen, hanem folyamatosan, kis mennyiségben etetjük. Mivel a mi hullámospapagájaink is előszeretettel fogyasztják, érdemes lenne Csupikáék köleséhez is a magot hozzákeverni, bízva benne, hogy ha nem is eszik meg pár nap után, de talán egyszer mégiscsak rászoknak. Mag formájában elkerülhető az a mellékhatás, hogy esetleg hasmenést kapjon tőle a madárka.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »