Madarak

Miért lett agresszív az amazonpapagájom?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező mogyorocska

Kérdés

Fél éve van nálam 1 éves kékhomlokú amazon papagájom. Eleinte nagyon félénk volt, nemrégen kezdett el barátkozni, a kezemre szállt, odajött hozzám, de 1 hete kezelhetetlenné vált, most már nem csak rám száll mint eddig, hanem nagyon nagyokat csíp belém, ha pedig bejön valaki a szobába, azt egyből megtámadja. Korábban soha sem csinált ilyet, és már velem is nagyon agresszív, már ki se merem őt engedni, mert támad. Pedig nagyon aranyos volt amíg nem csinálta ezt. Nem tudom mit csináljak vele. Mi lehet a baj? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

A kézzel nevelt madaraknál rendszeresen előfordulnak ilyen "tünetek". Mivel nem kapják meg azt a típusú nevelést, amit a valódi szüleiktől, így az embert fajtársukként kezelik. Ez idáig jól is hangzik, mert a kézzelnevelés egyik célja is ez. Viszont a madárka, minél idősebb, annál inkább ösztönösen igyekszik a fajtársak közti rangsorban minél feljebb kerülni.

Szerencsés esetben egy, ritkábban több családtagot is elfogad, mint leendő párt, vagy magasabb rendű családtagot. Hogy milyen viselkedés várható egy-egy madártól, az részben fajtól, de egyéniségtől is függ. Szeretetteljes, de határozott és következetes neveléssel egy, még nem ivarérett nagypapagájjal esetleg még meglehet értetni, hogy agresszív viselkedése számára kellemetlen következményekkel jár. Ilyen az elmaradó csemegék, vagy társaság hiánya, ami a szocializációs kapcsolatokra érzékeny papagájokra általában hatással van. Csak megjegyzem, lehet, hogy egy szülők által nevelt madárfióka megszelídítése, bizalmának elnyerése nem könnyű feladat, de általában megbízhatóbb, megfelelő identitás tudatú, mint mesterségesen nevelt társai.

A kézzelnevelt fióka még olyan, mint egy csecsemő, mindenkihez kedves, de hogy ez a tulajdonság idősebb korára is megmaradjon, legalább annyi empátia és szakértelem kell, mint a szelídítéshez és többször lesz sikertelen a végeredmény. A fejlettebb nyugati civilizációban számos menhely található az ilyen madarak számára, de ebben az országban sajnos inkább csak a kupecek, vagy madártartásra kevésbé alkalmas emberek csapnak le az olcsón, vagy ingyen elvihető madárra. Minderre gondolni kell, mielőtt madarat vásárolnánk. Jó tanácsokat kaphat pl. az Index fórumok közül a "Papagájok minden mennyiségben" fórum törzsgárdájától(néha kicsit szigorúak, de nem kell megsértődni), akik számos ilyen problémával találkoznak és a sikeres megoldáshoz számos út vezethet. Remélem Ön is megtalálja.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »