Madarak

Hogyan szoktassam össze a nimfapapagájaimat?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Györgyi

Kérdés

Tisztelt Doktor Nő / Úr ! Körülbelül 2 éve kaptunk egy hím nimfát , most 8 év körül lehet a kora. Nagyon kezes kis jószág , gondoltuk veszünk mellé párt , azonban Csipikénk nem is vesz róla tudomást ! Az igaz , hogy a tojó nagyon vad , fél tőlünk. Jelenleg külön kalitkában vannak ! A hím sokat van szabadon ! Kérdésem mit tegyek , hogy a tojó minnél előbb megszelidüljön és megszokják egymást ? Gondoltam talán össze kellene zárni őket , hamarab elfogadnák egymást ! Úgy látom , hogy a tojó nagyon kelleti magát , valószínű rajta nem múlna a dolog . Válaszát előre is köszönöm , Üdvözlettel Turopoli Lászlóné


Válasz

Ha veszekednének a nimfák (az összeszoktatás szabályait, be kell tartani: pl. a meglévő madár az érkezővel együtt kerüljön új kaliba) a találkozást követő néhány nap múlva is, akkor érdemes őket szétválasztani ideiglenesen, netán véglegesen is. De nem ez a viselkedés jellemző a nimfapapagájokra, bár előfordul az is, hogy az emberhez szokott szelíd madár nem fogad el fajtárst párjául..

Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen szelídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott eleségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lépés:kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgásteret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktassuk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a kalitkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorításától!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »