Madarak

Nimfa tojónk tekergeti a fejét...

kategória Madarak
Kérdező kisfejes

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

A segítségét szeretném kérni abban, hogy egy Nimfa tojónak mi baja lehet. Első problémám az, hogy mikor megvettük, azután pár nappal észrevettük, hogy a fejét ide oda tekergeti, állandóan néz valamit a kalitka tetején. Ez kicsit furcsa volt. Vártuk mikor törik ki a nyaka... Igen, ezután amikor a kalitka szélén volt az egyik boton, ült, közel tettem a fejem, és kicsit eltávolodott, előrehajolt és erősen reszketve figyelt. Még megcsípni se mert. De igazából az erős reszketése volt a furcsa... lehet hogy azért mert egy tojó félénk, nem tudom. Egyszer meg arra lettem figyelmes, hogy amikor nézelődött a boton, jött mögötte a hím, (ezt úgy kell elképzelni, hogy a kalitka felsőbb részén van egy hosszú bot, ami rácstól rácsig tart, így bőven elférnek mind a ketten még többen is csak ők ketten vannak...) észre se vette, pedig amikor észreveszi akkor távolodik, de most nem távolodott, pedig az egyik szemén láthatta volna mert arra volt fordulva az egyik szeme és a hím egy kicsit meglökte, amire a nőstény nagyon megijedt, és leugrott a botról...ezt nagyon furcsának találtam.

Arra gyanakodtam, hogy talán vak lehet az egyik szemére. Aztán jött a legrosszabb, ugyanis amikor kiengedtem, felmászott a kalitka tetejére, onnan leugrott, és nem tudott felszállni. Szó szerint belecsapódott a földbe. Csodáltam, hogy karcolás nélkül megúszta. A földön elkezdett mászkálni, és észrevettem, hogy az egyik szárnyát nem tartja normálisan. Azt hittem eltört. Nem tudom mit csináljak. Sajnálom szegényt. Fogyatékos?

Nem vittem még el orvoshoz, inkább megkérdezném önt/önöket, hogy mit gondolnak erről. Vissza vinném az állatkereskedésbe, mert nem akarom, hogy a hím egy egészségtelen tojóval párosodjon. Azzal a panasszal vinném vissza, hogy ők azt mondták, hogy egy egészséges madarat adtak nekem, ez ellenben nem az. Csak az a baj még, hogy ezelőtt vetünk a hímnek egy "nőstényt" ami kis idő után kiderült, hogy nem nőstény hanem fiatal hím, azt visszavették. Most ezt is vissza viszem hozok egy másikat (most már máshonnan) akkor félek hogy a hím már ki lesz idegileg, mert már a 3. Nimfapapagáj lesz akit meg kell szoknia, ráadásul meg látom, hogy vonzódik ehhez a tojóhoz, mert amikor kiengedtem őket, akkor a hím csak a tojó után ment, állandóan követte, és amikor a tojó visszament a kalitkába, a hím követte és visszament ő is. Nem tudom mit csináljak! Van esetleg tanácsa? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!

Válasz

A madár tünete lehet idegrendszeri(például bakteriális fertőzésből visszamaradó tünet), vagy fizikai sérülésből adódó is. A kereskedésbe kellene visszavinni, mivel "hibás teljesítés" történt, vagyis tudva, vagy tudatlanul egy beteg madarat adtak el. Amennyiben a kereskedő önként nem vásárolja vissza, úgy meglehetősen bonyodalmas procedúrára számíthat, mivel állatorvosi igazolásra lesz szükség, hogy a madár problémája már a megvásárlás előtt keletkezett. Ezzel már jobb belátásra térítheti a volt tulajdonost, mivel az igazolás birtokában egy esetleges jogi kérdésben is pozitív bírálatra számíthat.

Más kérdés, hogy meddig kíván az ügyben "elmenni". Az általános tapasztalat, hogy az emberek nem vállalják a pereskedést egy ilyen jellegű probléma esetén, még sokkal nagyobb értékű állatok vásárlásakor sem. Sajnos sok a tisztességtelen kereskedő és tenyésztő, aki csekély haszon fejében is gátlástalanul szabadul a beteg állatoktól. Ezeknek az embereknek a száma a gazdasági válság óta sajnos rohamosan növekszik, a károsultak számával egyetemben, akik sokszor pereskedés helyett ugyanilyen módon igyekeznek megszabadulni a beteg madaraktól.

Fentiek alapján csak azt tudom javasolni, amennyiben a kereskedés nem veszi vissza a madarat, úgy hagyja őket párban, hamár a hím, úgyis vonzódik a tojóhoz(prevenciós élősködő mentesítést és székletmintából való baktériumtenyésztést, azért javasolnék). A kereskedésben meg hagyhat egy bejegyzést a vásárlók könyvében(ha ezt megtagadja a kereskedő, úgy erről egy levelet írjon az illetékes jegyzőnek). Ezzel az eljárással, ha a problémáját nem is oldotta meg(bár nagy eséllyel érkezhet fogyasztóvédelmi kötelezvény a hibás teljesítés korrigálására)mindenképp csökkenteni fogja a károsultak számát, legalábbis az adott állatkereskedés szintjén.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »