Madarak

A nimfapapagájoknak le kell vágni a csőrükből és a kormukból ha túlnő?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Rolika23

Kérdés

Igaz, hogy a Nimfapapagájoknak le kell vágni a csőrükboől es a kormukból ha túlnő? Ha igen, hogyan kell ezt csinalni

Válasz

Csőr túlnövekedése

Nem mindig utal betegségre, ha a madár csőre túlnő, kialakulhat azért is, mert nincs a környezetében megfelelő koptató felület, azaz természetes ülőfa, fakéreg vagy csőrkoptató esetleg túl puha eleséget kap a madár. A rendellenes szaruképződés, túlnövekedés hátterében azonban sok esetben valamilyen megbetegedés áll. Ha a két szarukáva nem zár jól, szintén bekövetkezhet a csőr túlnövekedése.

A túlnőtt csőr következtében a táplálékfelvétel lehetetlen, emiatt a madár lesoványodik, amely tartós esetben akár éhhalálhoz is vezethet. Megfelelő csőrkoptatók ketrecbe helyezésével természetesen mindez megelőzhető, a jelentős túlnövekedést azonban már csak mechanikai bevatkozással, vagyis a hossz és a forma újbóli kialakításával orvosolhatjuk (csak szakértő vágja le a madár csőrét, nem javasoljuk az otthoni próbálgatást, nagy fájdalmat okozhat a madárnak, ha túlvágja a csőrt!!!!)

A csőr túlnövekedése élősködő rühatkák jelenléte miatt is bekövetkezhet. A szaruképletben élősködő atkák hatására a csőr morzsalékonnyá és lyukacsos szerkezetűvé válik, továbbá deformálódik és repedezik. A felrakódások megjelenése is jelzi az atkák jelenlétét a szájszögletben, a szem környékén és a lábakon. A betegség más papagájt is megfetőzhet, de gyógyítható, azonban esetleges kiújulására később is számítani lehet.

A karomvágás is csak szakértőnek ajánltt, erek futnak benne, jelentősen vérezhet, ha belevágnak.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »