Madarak

Hogyan szelídítsük a nimfapapagájt?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező atika0817

Kérdés

Az lenne a gondom hogy Nimfaapagájnál sokszor mondják hogy ha szelídíteni akarjuk akkor csak beszélgessünk vele az első 1 hétben kb., ez tényleg igaz?

És nem gond az, hogy a papagáj olyan helyen van ahol elég gyakran járkálunk, csörömpölünk, ez nem zavarja a szoktatásban? Van egy helyiség ahol minden nap járkálunk de elég ritkán! (ott nincs csörgés) de oda azért nem akarom kivinni mert ott este kb. 10 fok van nappal akár 13-14, az meg nem hideg neki?

Éss ahol most van ott van vele egy törpepapagáj is, persze külön ketrecbe, az nem zavarja mikor rikácsol?

Válasz

A papagájoknak valóban meg kell szokni a környezetüket, ha új helyre kerülnek. Hirtelen mozdulatok, váratlan zajok zavarják. Óvatos közeledéssel, nyugodt mozdulatokkal lehetel indulni a szelídítés útján.

Amennyiben előzőleg nem állandó szoba hőmérsékleten volt a madár, hanem tenyésztőnél fűtetlen röpdében, úgy akár kalitban is lehet tartani egy 10 fokos hőmérsékletű helyiségben. Az viszont egy-két nap szoktatás után nem zavarja a madarat, ha körülötte járkálnak, sőt szükséges is, hogy hozzászokjon.

A kalitot legalább egy méter magasságban helyezze el, mert az arcokat látva kevésbé fél a madár, mint lábmagasságban. A törpepapagájt valamilyen szinten fajtársként fogja kezelni, ami akkor különösen előnyös, ha sokat maradnak egyedül.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »